Sobotka: Google se bude podílet na digitalizaci státních správ v Evropě

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s viceprezidentkou Google pro vztahy s veřejnou správou Caroline Atkinsonovou

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s viceprezidentkou Google pro vztahy s veřejnou správou Caroline Atkinsonovou Zdroj: Urad vlady

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s viceprezidentskou technologického gigantu Google Caroline Atkinsonovou. Firmy jako Google by podle předsedy vlády mohly Česku pomoci s digitalizací průmyslu a státní správy.

Sobotka se s Atkinsonovou, která má v Googlu na starosti komunikaci s veřejnou správou, setkal na okraj summitu visegrádské čtyřky v polské Krynici. „Je důležité, abychom intenzivně spolupracovali se všemi firmami, které nám mohou pomoci z pohledu digitalizace českého průmyslu a z pohledu informatizace veřejné správy v České republice,“ řekl po jednání Sobotka, podle kterého se Google nepochybně bude podílet na digitalizaci státních správ v celé Evropě.

Premiér neupřesnil, jakou roli by Google při budování českého eGovernmentu měl hrát. Mluvčí českého Googlu Alžběta Houzarová pak na otázku, zda a jak se Google hodlá podílet na digitalizaci české státní správy, neodpověděla.

Česko v digitalizaci státní správy zaostává za řadou zemí v Evropě i jinde ve světě. V žebříčku OSN podle vyspělosti eGovernmentu zaujímáme padesátou příčku, v oblasti samotných možností elektronické komunikace s úřady skončilo Česko až na 92. místě. „Pokud jde o eGovernment, máme jako Česká republika velké zpoždění,“ připustil Sobotka.

Jedním z klíčových předpokladů při vytváření digitální státní správy je start vydávání nových elektronických občanských průkazů. Projekt byl ale několikrát odložen, naposledy na rok 2018.

Češi ztrácejí i v oblasti takzvaných digitálních dovedností. Základní digitální dovednosti ovládají dvě třetiny Čechů, vyplývá z údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Pokročilejšími digitálními dovednostmi ale disponuje jen necelá čtvrtina lidí, což Česko v žebříčku členských států EU řadí až na 21. místo.

Google se proto ve spolupráci s českou vládou podnikatelskými asociacemi zaměřuje na posilování digitálních znalostí a schopností Čechů. Firma v dubnu spustila vzdělávací portál Digitální garáž, na kterém nabízí internetové kurzy. V rámci iniciativy pořádá Google i sérii školení pro exportéry a ženy podnikatelky.