Stát zvýší hladiny v nádržích a postaví nové

Vodní dílo Nové Mlýny

Vodní dílo Nové Mlýny Zdroj: profimedia

Orlická přehrada
Vodní elektrárna Orlík
Slapská přehrada
Vodní elektrárna Orlík
Hostivařská přehrada
6
Fotogalerie

Chystaná nová vodní díla, například zlínské Vlachovice, umožní udržet v krajině více vody

Situace tuzemských řek je kritická, v některých je už jen pět procent vody. Stát proto zvýší hladiny některých nádrží a postaví nové. Například zásobní prostor Novomlýnských nádrží vzroste o devět milionů metrů krychlových vody, aniž budou nutné stavební úpravy. Uvádí to společný materiál ministerstev zemědělství a životního prostředí o boji se suchem, který projednala vláda.

Šéf rezortu zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) odmítl spekulace o znárodňování studní. „V návrhu novely zákona nic takového není, je to naprostý nesmysl,“ řekl.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jde o to, aby při povodních či jiných mimořádných událostech mohli hasiči a další složky integrovaného záchranného systému vstupovat na soukromé pozemky.

„Rozhodně to neznamená, že bude majitelům studní nařizováno, aby je umožnili využívat obcím,“ podotkl. V boji se suchem bude podle Tomana klíčová voda zachycená v nádržích. Pro Zlínsko se právě chystá vodní dílo Vlachovice o kapacitě 29 milionů metrů krychlových. Na Rakovnicku se připravují nádrže Senomaty, Šanov s Kryry, jež pojmou přes osm milionů kubíků. Poldr Skalička v Pobečví se má změnit ve stálou nádrž s objemem 42 milionů metrů krychlových.