Středočeského hejtmana Řiháka nahradí starosta Nymburka Petera

Starosta Nymburka a zřejmě budoucí středočeský hejtman Miloš Petera

Starosta Nymburka a zřejmě budoucí středočeský hejtman Miloš Petera Zdroj: ctk

Středočeská ČSSD navrhne na hejtmana svého předsedu a dosavadního hejtmanova náměstka Miloše Peteru. Rozhodl o tom dnes krajský výkonný výbor ČSSD. Petera tak nahradí Josefa Řiháka, který odstoupil po tlaku z vlastní strany. Jeho statutárním zástupcem by se měl stát náměstek pro školství Milan Němec, novou členkou rady bývalá hejtmanka Zuzana Moravčíková.

Navržené složení krajské rady sociální demokraté ještě proberou se svými koaličními partnery z KSČM a v pátek je plánována volba nových členů rady. V tentýž den chce Petera také oznámit, jak vidí další budoucnost hejtmanství. Podle něj je plánován jakýsi „restart Středočeského kraje“.

Petera, který je zároveň starostou Nymburka a poslancem, si ponechá i svůj dosavadní rezort. „Doprava by měla být v gesci hejtmana,“ uvedl.

Moravčíkové chtějí straničtí kolegové svěřit nový resort, má se stát náměstkyní pro investice a veřejné zakázky. Cílem je podle Petery posílit kontrolní činnost krajského investičního oddělení. „My si myslíme, že tato role by jí mohla sednout,“ řekl Petera o Moravčíkové, která byla po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha několik měsíců v čele kraje a nyní je uvolněnou šéfkou krajské majetkové komise. Kdo ji ve vedení komise nahradí, zatím nebylo rozhodnuto.

Přijdou velké změny

Petera počítá s rozsáhlou reorganizací úřadu. „Máme zpracovaný koncept, na němž jsme pracovali ještě společně s exhejtmanem. Tam, kde to bude možné, chceme úřad zeštíhlit a chceme snížit počet odborů,“ uvedl Petera. Podle něj by měl počet odborů výrazně klesnout a kopírovat jednotlivé resorty radních a náměstků, aby měl každý svůj odbor. Bude se rušit třeba odbor informatiky, který se přeměnění v oddělení a bude spadat pod ředitele úřadu.

Řihák tvrdí, že ho nikdo k rezignaci nenutil a odešel o své vůli. Podle spolustraníků by se měl více zaměřit na senátní volby, v nichž chce obhajovat mandát, a nekumulovat funkce. Krajský výkonný výbor dnes jeho nominaci do senátních voleb potvrdil, stejně jako nominace ostatních navržených senátních kandidátů.

Podle některých zástupců ČSSD vázla komunikace mezi Řihákem a radními, další říkali, že kraj za jeho vedení málo investoval. „Už jsme se k tomu dnes nevraceli,“ řekl k rezignaci hejtmana Petera. Opozice se podivila tomu, že jí nikdo oficiálně nesdělil důvod Řihákova odchodu. Upozornila i na to, že Petera je spojen s érou bývalého hejtmana Ratha, jemuž dělal náměstka.