Stuchlík, Sehnal, Kijonková, Valenta a další. Radnice nalákaly řadu velkých byznysmanů

Zakladatel poradenské společnosti Fincentrum měl pomoci hnutí ANO obhájit vítězství v Praze, kde poslední čtyři roky vládla magistrátu primátorka Adriana Krnáčová. Stuchlík však dovedl hnutí jen k pátému místu.

Zakladatel poradenské společnosti Fincentrum měl pomoci hnutí ANO obhájit vítězství v Praze, kde poslední čtyři roky vládla magistrátu primátorka Adriana Krnáčová. Stuchlík však dovedl hnutí jen k pátému místu. Zdroj: Anna Vacková, E15

Je označována za první dámu českého e-commerce. Založila přepravní společnost Zásilkovna a podporuje také řadu start-upů. Za ANO se dostala do zastupitelstva Prahy 14.
Majitel skupiny Synot přezdívaný „král hazardu“. Valenta je dlouholetým politikem. Za Soukromníky je od roku 2014 senátorem, od letošních voleb je i zastupitelem města Zlín.
Majitel skupiny SPGroup, do které patří například Aquapalace v Čestlicích nebo výstaviště v Letňanech. Miliardář Sehnal stojí za znovuobnovenou ODA, nově se stal zastupitelem v Praze 18.
Spoluzakladatel společností Liftago a Adler se v politice pohybuje už několik let. Děčínský rodák a filantrop Hausenblas letos obhájil post zastupitele v Ústí nad Labem.
5
Fotogalerie

Po uplynulých obecních volbách se do městských zastupitelstev dostala opět řada podnikatelů, a to včetně velkých byznysmenů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl před několika dny na přednášce v rakouském Innsbrucku studentům, že by podnikatelé neměli vstupovat do politiky, aby zbohatli. „Byla to pohroma pro moji rodinu i pro moji firmu,“ uvedl předseda vlády, který byl do loňska přímým majitelem holdingu Agrofert. Ten však v rozporu s těmito slovy žádnou pohromu neoznámil a v posledních letech pravidelně hlásí roční zisky mezi pěti až osmi a půl miliardami korun.

Podnikatelé a živnostníci, když se rozhodnou vstoupit do komunální politiky, nejčastěji volí právě hnutí ANO a ODS. Příkladem je zakladatel Fincentra Petr Stuchlík, od kterého si Babiš sliboval opětovné ovládnutí pražského magistrátu. „Pokud chcete v Praze něco změnit, je hnutí ANO nejlepší platforma,“ říkal ještě před volbami Stuchlík.

V barvách ANO obhajovala svůj mandát v Praze 14 i zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková. „Neřeším lidi, kteří jsou v jiných městských částech, na magistrátu, ani v čele naší republiky. Řešila jsem lidi v naší lokalitě a tam mi byli nejbližší lidé z hnutí ANO,“ řekla Kijonková. Přestože byla znovu zvolena, mandátu se tentokrát kvůli pracovním povinnostem vzdá.

Podnikatele táhne hlavně politika v Praze a Brně. Za ODS se na radnici Brno-sever dostal například podnikatel Jiří Hos, který před lety platil za jednoho z nejvlivnějších podnikatelů v kraji a několik let přes svou firmu ovládal i brněnské hlavní nádraží. Miliardář Pavel Sehnal zase uspěl se svou ODA v Praze 18. Úspěšní podnikatelé jsou i v dalších krajských městech, ať už jde o majitele skupiny Synot Iva Valentu ve Zlíně nebo spoluzakladatele Liftaga Martina Hausenblase v Ústí nad Labem.

Nejčastěji ale mezi podnikateli figurují lokální živnostníci a provozovatelé místních firem. „Podnikatel stejně jako každý jiný do politiky kandidovat může. V komunální politice je navíc veřejný zájem, aby ta zastupitelstva byla co nejvíce různorodá,“ říká šéf Transparency International David Ondráčka.

Počet podnikatelů v zastupitelstvech podle něj nijak významně nestoupá. „Vždy se ale otevírá otázka možného střetu zájmů, pokud zastupitelé podnikají ve firmách, které mají s danou radnicí nějaké obchody,“ dodal.