Svoboda: Nástup diktatury je nepřijatelný

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Pražská TOP 09 žádá sedm křesel v radě města včetně místa primátora. ODS by tak měla čtyři radní, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy, který dnes TOP 09 předložila občanským demokratům. ODS k tomu uvedla, že je to návrh nepřijatelný.

TOP 09, která zvítězila v komunálních volbách, měla dosud šest radních a ODS pět včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS). TOP 09 v pondělí večer po dlouhodobých neshodách v koalici ukončila koaliční smlouvu s ODS. Nyní se pokouší vyjednat novou. Dosavadní primátor Bohuslav Svoboda (ODS ) k tlaku TOP 09 v úterý večer uvedl, že návrh nové koaliční smlouvy je nepřijatelný s tím, že strana si již odhlasovala složení týmu, který bude dál vyjednávat.

Pražští zastupitelé za ODS na jednání klubu jednomyslně odmítli postup TOP 09 ohledně magistrátní koalice, označili jej za „zcela bezprecedentní krok“. ODS bude dál žádat post primátora. Klub zároveň vyslovil jednoznačnou podporu primátoru Bohuslavu Svobodovi.

„Klub ODS odmítá jednat pod časovým tlakem, to by znamenalo nástup diktatury a to je pro nás nepřijatelné,“ uvedl večer Svoboda.

O krachu jednání a možných kandidátech na primátora se během úterka čile spekulovalo. Novým primátorem by podle neoficiálních informací mohl být dosavadní radní pro kulturu Václav Novotný, předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra, bývalý šéf ČNB a také někdejší kandidát na primátora Zdeněk Tůma nebo zastupitel Martin Dlouhý. Mluvilo se i o náměstkovi primátora Tomáši Hudečkovi.

Důležité mezníky pražské koalice:
Listopad 2010TOP 09 vyhrává komunální volby, ale pražská ODS uzavírá koalici s ČSSD, krok vyvolává bouři nevole. Proti vzniku koalice protestovalo na Václavském náměstí přes tisíc lidí. Koncem listopadu volí zastupitelé primátorem Bohuslava Svobodu.
21. listopadu 2011Koalice ODS a ČSSD se rozpadá, regionální rada ODS na návrh Borise Šťastného vypověděla koaliční smlouvu. Požaduje okamžité jednání o nové pražské koalici s TOP 09.
24. listopadu 2011Primátorovi Bohuslav Svoboda dojednal s TOP 09 dohodu o nové koalici, přitom si zachoval post primátora.
Konec února 2013TOP 09 vyvolala dohodovací řízení a před svého koaličního partnera předložila body, které chce řešit. Šlo o dostavbu a financování tunelu Blanka, odkup podílu v Pražské plynárenské, financování Dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů.
15. března 2013Pražská koalice ODS a TOP 09 po dvou týdnech dohodovacího řízení nevyřešila žádný ze sporných problémů. Šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra řekl, že se koalice ocitla v krizi. TOP 09 proto dnes vyvolala smírčí řízení.
20. května 2013Vedení pražské TOP 09 na večerním jednání podle očekávání vypovědělo koaliční smlouvu s ODS. Stalo se tak po dlouhodobých neshodách v koalici.

Hraje se o resorty

Důležité bude navíc rozdělení gescí. Hraje se především o resorty dopravy, financí a majetku, které ovládá ODS. V návrhu koaliční smlouvy ale zatím nic konkrétního uvedeno není. Bude záležet na dalších jednáních, tvrdí TOP 09.

„Pan primátor Svoboda má plnou podporu vedení ODS, je to velmi kvalitní primátor, který udělal obrovské množství práce pro Prahu,“ uvedl premiér Petr Nečas. Politikaření, intrikaření a destrukce, které jsou podle předsedy ODS nyní zřejmě součástí politiky TOP 09, se nemohou projevit dobře. „Odstranit takto kvalitního a dobrého primátora je prostě lidská i politická hloupost,“ dodal Nečas.

Uvidí se prý, zda je vývoj v Praze součástí nějakého „destruktivního trendu v rámci TOP 09“, řekl premiér. „Vzhledem k tomu, že víme o velmi úzkých konzultacích vedení pražské TOP 09 s celostátním vedením TOP 09, tak bychom tím nebyli překvapeni,“ připomněl. Podle radní Aleksandry Udženije stojí za primátorem Svobodou celá ODS.

„Nic moc nepředvedli, chtějí usurpovat moc,“ sdělila na adresu TOP 09. ODS podle ní v žádném případě nepřistoupí na to, že by neměla primátora. „Nevidím důvod proč TOP 09 přišla s těmito podmínkami,“ dodala. Předsednictvo TOP 09 dnes postup svých pražských spolustraníků plně podpořilo.

Petr NečasPetr Nečas|ctkPremiér Nečas primátora Svobodu podpořil

Zástupce pražské ČSSD zatím podle předsedy klubu zastupitelů za ČSSD Miroslava Pocheho nikdo z TOP 09 s nabídkou uzavření koalice neoslovil. „A pokud by nás někdo oslovil, budeme nejdříve projednávat programové priority. Pokud by došlo ke shodě nad programem pak by teprve přišly na řadu personálie,“ sdělil serveru E15.cz Poche. Pro ČSSD je například nepřijatelné zdražení jízdného městské hromadné dopravy nebo zvyšování cen vodného a stočného.

Podle předsedy pražské ČSSD Karla Klímy je také možná podpora menšinové vlády TOP 09. „Je to jedna z alternativ, které jsme v minulosti TOP 09 nabízeli,“ uvedl.

Radní i přes neshody jednali

Pražští radní se dnes i přes neshody sešli k pravidelnému jednání. První bod, na kterém se shodli, byl podle mluvčí Terezy Králové dar Nadačnímu fondu pražských olympioniků. Neprošel naopak návrh primátora Svobody na svolání mimořádné valné hromady společnosti Pražská teplárenská.

Už dvě jednání rady kvůli koaličním neshodám předčasně ukončil primátor Bohuslav Svoboda. Minulý týden pak radní jednání mimořádně přesouvali na čtvrtek.

Vizitky možných kandidátů TOP 09 na funkci pražského primátora :
Martin Dlouhý (43)Předseda výboru pro zdravotnictví, sociální a bytovou politiku zastupitelstva. Absolvoval Fakultu informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. Mimo jiné je členem dozorčí rady PPF banky.
Václav Novotný (53)Radní pro kulturu. Vystudoval obor finance na Fakultě národohospodářské VŠE. Pracoval v ČSOB, byl ekonomem odborného učiliště, vedoucím finančního oddělení Vojenských staveb a v letech 1990 až 2008 ředitelem Pražské informační služby. Poté až do listopadu 2011, kdy byl zvolen pražským radním, pracoval na ministerstvu průmyslu a obchodu jako vedoucí oddělení řízení programu exportu.
Jiří Vávra (53)Předseda klubu zastupitelů TOP 09, předseda finančního výboru zastupitelstva. Je mimo jiné členem dozorčí rady společnosti Pražské služby.
Zdeněk Tůma (52)Bývalý guvernér ČNB. V komunálních volbách 2010 byl lídrem pražské kandidátky TOP 09 a kandidátem na primátora. Vystudoval obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. Po ukončení studia pracoval na VŠE, v roce 1986 nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV, poté byl poradcem ministra průmyslu a obchodu, hlavním ekonomem Patria Finance a výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Po volbách 2010 Tůma odešel do soukromé sféry a působil jako řadový zastupitel a do října 2012 byl předsedou finančního výboru zastupitelstva.
Tomáš Hudeček (33)Náměstek primátora, místopředseda klubu zastupitelů TOP 09. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v oboru učitelství matematika - geografie. Ve vzdělávání pokračoval na Přírodovědecké fakultě UK v oboru sociální geografie a regionální rozvoj. Je mimo jiné členem dozorčí rady ČS Aeroholding.

Zdroj ČTK

: