Tisíce domácností jsou v jižních Čechách kvůli kalamitě bez proudu

Sníh komplikuje dopravu

Sníh komplikuje dopravu Zdroj: čtk

Sníh v dubnu zaskočil Česko
Sníh v dubnu zaskočil Česko
Sníh v dubnu zaskočil Česko
Sníh v dubnu zaskočil Česko
5
Fotogalerie

Sněžení komplikuje život v jižních Čechách. Přes 10 tisíc domácností je bez proudu, některé bez něho mohou být i v sobotu. E.ON poruchy odstraňuje, situaci komplikují nesjízdné silnice, na nichž leží sníh i popadané stromy. 

Mokrý sníh láme stromy na moha místech, energetici mají hlášeno nejvíc poruch na Českokrumlovsku a Prachaticku.

"V této chvíli je počet domácností bez dodávek elektřiny vyšší než deset tisíc. Je to v důsledku toho, že teprve zjišťujeme na linkách nízkého napětí, kde co je. Intenzivně pracujeme na vymezování poruch, ale některá místa mohou být bez elektřiny do soboty," řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Poruchu musejí energetici v terénu nejdřív najít, pak odstraní větve a stromy, potom ji opraví. "Pokud je to jenom vyzkratování, to znamená, že je tam větev, která se sundá, a linka se může zase hned zapnout, je to otázka půlhodiny, než to chlapi vyříznou, sundají větev a jdou dál. Horší je, když se poškodí izolátor nebo vodící lano. Tam musí přijet těžká technika a vyměnit to," uvedl Vácha.

Bez proudu jsou lidé v jihozápadní části Prachaticka, v jižní části okresu Strakonice, v okrese Český Krumlov v okolí Lipna, Dolního Dvořiště, Vyššího Brodu, Frymburku a v Černé v Pošumaví, dále v jižní části okresu České Budějovice s přesahem ke Kaplici a Benešovu nad Černou.

"Větší lokality zprovozníme dnes. Do soboty možná zůstanou bez proudu odlehlejší oblasti. Závisí to na tom, v jakém stavu linky jsou a co konkrétně způsobilo jejich poškození. V této chvíli to vypadá spíš na větve, ale nevíme, až přijdeme do zalesněnějších průsmyků. Jestli tam budou popadané stromy, bude to horší," řekl Vácha.

Energetikům komplikují práci nesjízdné silnice. S povolením policie se dostanou i na ty zavřené, což je třeba silnice z Černé v Pošumaví do Frymburku a Frymburk - Světlík na Českokrumlovsku. Problém je ale v tom, že tam mohou stát odstavená nákladní auta a silnice blokovat.