TNS Kantar: Komunisté by se poprvé nedostali do sněmovny, k Babišovi se voliči naopak vrátili

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Komunisté by ve volbách historicky poprvé spadli pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti Kantar CZ, který zveřejnila Česká televize a jehož se zúčastnilo 847 respondentů. Proti červnu si KSČM pohoršila o procentní bod. Vítězem voleb by s 30 procenty bylo hnutí ANO, které si od června polepšilo o 4,5 procentního bodu.

Na druhém místě zůstali Piráti se 17 procenty, od minulého měření oslabili o 1,5 procentního bodu. Třetí ODS si polepšila o 1,5 bodu na 14,5 procenta. Do Sněmovny by se dále dostaly SPD s osmi procenty, ČSSD s šesti procenty a s pěti procenty STAN a KDU-ČSL. Statistická chyba volebního modelu se ale pohybuje mezi plus minus 0,9 až 3,1 procentního bodu.

Spolu s KSČM by se do dolní parlamentní komory nedostala TOP 09. "Považuji tento průzkum za nedůvěryhodný," sdělil k výsledkům průzkumu předseda KSČM Vojtěch Filip.

SPD i sociální demokraté si od června pohoršili shodně o půl bodu a STAN ztratil procentní bod. Naopak lidovci si proti červnu připsali půl bodu navíc. O půl bodu si polepšila i nová politická strana Václava Klause mladšího Trikolóra - hnutí občanů, ke vstupu do Sněmovny by jí to ale nestačilo. Získala by 3,5 procenta hlasů. Zelení by dostali 2,0 procenta.