Tomáš Zima byl opět zvolen rektorem Univerzity Karlovy

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima Zdroj: Anna Vackova, E15

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima
2
Fotogalerie

Akademický senát Univerzity Karlovy v Praze (UK) dnes zvolil staronovým rektorem školy Tomáše Zimu. Získal 51 hlasů z 68 platných, pro své zvolení potřeboval 36 hlasů. Jeho protikandidáta z přírodovědecké fakulty Jana Černého podpořilo 17 senátorů. Další funkční období by Zimovi mělo začít v únoru 2018, ve funkci ho ještě bude muset potvrdit prezident. Školu povede do roku 2022.

"Vnímám 51 hlasů, které jsem získal, jako velmi silnou důvěru pro mě a mé nejbližší spolupracovníky, abychom pokračovali v tom, co jsme započali," řekl Zima novinářům po volbě. Předpokládá, že v týmu jeho spolupracovníků zůstanou stejní prorektoři a prorektorky jako dosud, když s budoucí spoluprací už jich podle něj souhlasilo šest z devíti.

Jako nejdůležitější krok ve svém dalším funkčním období vidí Zima snahu o další navyšování rozpočtu vysokých škol. Doufá, že nově vytvořená vláda po volbách do Sněmovny schválí již vyjednaný růst rozpočtu na příští rok. Chtěl by také prohloubit spolupráci s významnými zahraničními partnery, jako jsou univerzity v Ženevě nebo Curychu.

V následujícím období čeká Zimu i nastartování nové struktury studijních oborů v souvislosti s novelou vysokoškolského zákona a novým nastavením procesu akreditací. Akreditace u stávajících studijních programů a oborů budou končit v rozmezí let 2019 až 2024. Minulý týden univerzita jako první vysoká škola požádala o institucionální akreditaci.

Staronový rektor by se měl zabývat také výstavbou dvou velkých vědeckých center na Albertově. Biocentrum a Globcentrum by se měly začít stavět v roce 2020. Očekávat se od něj bude zřejmě i aktivní přístup ve vysokoškolské a vědní politice, když již nyní se Zima podílel na vyjednávání s vládou o rozpočtu vysokých škol.

Zima patří mezi kritiky prezidenta Miloše Zemana. Spolu s dalšími rektory se v minulých letech odmítal zúčastnit 28. října předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Jako rektorovi se mu nelíbilo, že Zeman nepozval na slavnost rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory. Letos se Zima oslav 28. října nezúčastní z důvodu cesty do zahraničí. Ostatní rektoři se podle něj rozhodnou podle toho, zda budou na Hrad pozváni všichni rektoři veřejných vysokých škol.

Na UK loni studovalo zhruba 49.000 studentů a měla asi 11.400 zaměstnanců.

Letos na podzim se už konaly rektorské volby na několika dalších vysokých školách. Nového rektora si v uplynulých týdnech zvolily třeba Česká zemědělská univerzita, Vysoká škola ekonomická v Praze, olomoucká Univerzita Palackého či brněnská Mendelova univerzita. Příští týden čekají volby České vysoké učení technické v Praze a v prosinci Akademii výtvarných umění.

Lékař Tomáš Zima vede Univerzitu Karlovu od roku 2014

Datum a místo narození: 2. července 1966, Praha

Vzdělání: vystudoval tehdejší Fakultu všeobecného lékařství UK (předchůdkyně 1. lékařské fakulty UK; 1990), získal titul MBA na Vysoké škole ekonomické (2003); kandidát (1993) a doktor lékařských věd (2000); docent (1996) a profesor (2001) lékařské chemie a biochemie na UK

Dosavadní funkce: rektor Univerzity Karlovy (od února 2014; zvolen v říjnu 2013), předseda České konference rektorů (od února 2014)

Kariéra: původně uvažoval o dráze chirurga, nakonec dal přednost biochemii; v letech 1989 až 1998 pracoval v Ústavu lékařské chemie a biochemie 1. LF UK, končil jako zástupce přednosty; v roce 1999 stojí v čele Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, v této funkci zůstal i po zvolení rektorem UK; pracoval také na hemodializačním středisku pražské záchytky; v letech 2005 až 2012 působil jako děkan 1. lékařské fakulty UK, poté do zvolení rektorem UK jako proděkan fakulty pro vnější vztahy

Rodina: je ženatý, má dvě dcery a syna

Ostatní:

- Věnuje se klinické biochemii, vnitřním nemocem a léčbě nemocí ledvin (nefrologii). Je spoluautorem více než 300 studií a vědeckých článků, je členem řady odborných společností.

- Jako rektor UK kritizoval Zima rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, který v květnu 2015 odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů z UK a VŠE. Prezidentův postoj označil tehdy za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a za znevážení akademické obce, později Zima podpořil i neúspěšnou snahu navržených akademiků domoci se jmenování správní žalobou na hlavu státu.

- Zima patří mezi rektory vysokých škol, kteří v letech 2014 až 2016 nepřišli 28. října na předávání státních vyznamenání na Pražský hrad. Vedoucí představitelé veřejných vysokých škol tak reagovali na skutečnost, že Zeman nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory.

- Kritizoval také průběh oslav 17. listopadu v Praze na Albertově v roce 2015, kdy mimo jiné policisté odmítli vpustit k pamětní desce skupinu studentů. "Naplňuje mě to hořkostí. Je to špatně a to, k čemu dnes došlo, se nesmí opakovat," prohlásil tehdy Zima.

- Nyní je nestraník, před rokem 1990 byl členem KSČ.