Trikolóra, Svobodní a Soukromníci chystají překvapení. S exprezidentem Klausem

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková Zdroj: Archiv Zuzan Majerové Zahradníkové

Zuzana Majerová Zahradníková s Václavem Klausem starším
Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková
Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková
Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková
5
Fotogalerie

Další koaliční sestava zahájila kampaň před říjnovými sněmovními volbami. Uskupení Trikolóry, Svobodných a Soukromníků chce zastavit zadlužování státu. O třetinu by snížilo počet úředníků, seškrtalo peníze pro některé neziskové organizace a s výjimkou zemědělství přestalo dotovat soukromý sektor. Šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková nevyloučila, že se v kampani objeví bývalý prezident Václav Klaus.

„Zapojení pana prezidenta si necháváme jako překvapení,“ řekla serveru E15.cz někdejší poslankyně ODS, která před dvěma roky založila s Václavem Klausem mladším Trikolóru. „Příští týden budeme představovat naši stínovou vládu a Václav Klaus mladší bude stínový ministr školství,“ dodala.

Bývalý předseda Trikolóry Klaus mladší na funkci rezignoval v březnu. Na Facebooku uvedl, že letos nebude kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Důvody označil z drtivé většiny za osobní.

Jeho otec byl proti. „Prezident Klaus by odchod svého syna z politického života považoval za velkou ztrátu pro českou politiku,“ reagoval tehdy Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Pokusí se syna přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně otce,“ dodal.    

Majerová Zahradníková, která Klause mladšího ve vedení Trikolóry vystřídala, označila stranu za jedinou pravicovou konzervativní sílu na české politické mapě. Ve spojení se Svobodnými a Soukromníky láká voliče na malý státní aparát, nízké daně, hájení svobod, podporu školství včetně posílení technických a přírodovědných oborů a také učňovského vzdělávání.

„Jsme pro rovnou 15procentní daň pro všechny a co nejmenší přerozdělování finančních prostředků státem. U důchodové reformy máme daňovou asignaci, aby každý mohl ze svých daní přispět rodičům a prarodičům,“ uvedla šéfka Trikolóry, která povede kandidátku do sněmovních voleb za Olomoucký kraj.

Majerová Zahradníková by považovala za úspěch, kdyby se trojblok dostal do Poslanecké sněmovny a dosáhl dvojciferného volebního výsledku. Dovede si představit spolupráci s většinou subjektů, které jsou nyní v dolní komoře parlamentu. „Absolutně žádný programový průnik nemáme pouze s Piráty,“ podotkla.

Poslankyně se vymezila například proti „pomatenému genderismu“ či „zapšklému feminismu“, definování rodiny jinak než jako svazku muže, ženy a dětí či politice dotací.

Předseda Soukromníků Petr Bajer, který je lídrem pardubické kandidátky, slibuje antibyrokratickou revoluci. „Zrušíme všechny nepotřebné předpisy a regulace, zredukujeme úřednický aparát o třicet procent a zajistíme pro podnikatele stabilní právní prostředí,“ řekl.

Snižovat zadlužení země chce Bajer nejen úsporami ve státní správě, ale i podporou podnikání. V tom se záměry koaliční sestavy shodují se Spolu, které tvoří ODS, lidovci a TOP 09.

„Odstraníme diskriminaci živnostníků vůči fabrikám a nadnárodním řetězcům,“ prohlásil šéf Soukromníků, jejichž svazek s Trikolórou a Svobodnými, podporuje senátor a majitel loterijní skupiny Synot Ivo Valenta. Před několika dny poslal na transparentní účet koalice 3,3 milionu korun.

Vedle konsolidace veřejných rozpočtů a podpory podnikání prosazuje Majerová Zahradníková referendum o setrvání Česka v Evropské unii. Hodlá rovněž předložit novelu ústavy, které by nadřadila české zákony nad evropské.