Tříletá podmínka pro exmanažera ANO, na ministerstvu chtěl úplatek

Vladislav Koval

Vladislav Koval Zdroj: CC BY-SA 4.0: Magistrkelly; Wikimedia

Někdejší šéf odboru ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval (dříve člen ANO) dostal za korupci tříletou podmínku. Navíc po pět let nesmí vykonávat veřejné funkce a dostane pokutu 30 tisíc kroun. Verdikt soudu není pravomocný.

Koval se obhajoval tím, že korupci naopak chtěl sám odhalit. Proto si měl zkusit říct o úplatek jednateli firmy, která pro ministerstvo zajišťovala údržbářské práce.

Podle obžaloby se Koval coby ředitel ministerského odboru hospodářských služeb sešel 22. října 2014 v restauraci Mincovna na Staroměstském náměstí s jednatelem firmy Protum Servis Jaroslavem Tůmou. Údajně po něm žádal úplatky v nespecifikované výši. O dva dny později prý Tůmovi v budově ministerstva nabídl zakázku za půl milionu korun na výměnu protipožárních dveří, přičemž chtěl pro sebe část z této sumy.

Špatné manažerské rozhodnutí

Bývalý hlavní manažer hnutí ANO a někdejší ostravský zastupitel Koval své chování opakovaně označil za „špatné manažerské rozhodnutí“ a provokaci. Při prověřování ministerských smluv prý totiž pojal podezření, že si firma Protum Servis fakturovala některé služby navíc.

Kovalovi hrozilo za korupci až desetileté vězení nebo propadnutí majetku. Státní zástupce mu navrhoval nepodmíněný trest ve výši 3,5 až čtyři roky, dále pěti- až sedmiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy a peněžitý trest 100 tisíc korun.

V době údajné trestné činnosti byl Koval členem ANO, které ho po jeho obvinění obratem vyloučilo ze svých řad. Původním povoláním je učitel, ve státní správě nikdy dříve nepracoval. Na ministerstvo nastoupil podle vlastních slov proto, že tehdejší ministryně Věra Jourová (ANO) ho znala a věděla, že pracuje efektivně a umí organizovat věci i lidi.