Úhrady ambulancím se zvednou o tři procenta, lékaři čekali více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Ambulantní specialisté dostanou příští rok od zdravotních pojišťoven o tři procenta víc peněz než letos, dohodl se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem. Podle původního návrhu měly ambulance dostat víc jen o jedno procento. Dojednána je i regulace zdravotní péče, Kubek ale řekl, že s její podobou spokojen není.

Navýšení bude obsaženo v úhradové vyhlášce, která každoročně stanoví hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení.

Podle jejího návrhu mají nemocnice dostat o 2,5 procenta víc za akutní i následnou péči. Zubaři mají mít víc o dvě procenta, stoupnou tak úhrady za plomby. Ruší se dosavadní limity pro screening. Seznam výkonů počítá se zvýšením ceny lékařské práce o deset procent.

„Musím říct, že pan prezident Kubek bojoval jako lev, a já si myslím, že samozřejmě všechna očekávání nebyla naplněna, nicméně za sebe mám zcela čisté svědomí, že jsme velmi výrazně vyšli tomuto segmentu vstříc,“ řekl ministr. Na jednání přizval i ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka, s nímž dopady návrhů konzultoval.

Lékaři hledají další cesty

Ambulantním specialistům stoupnou příjmy díky navýšení ceny práce. Němeček proto trval na zachování určité formy regulací. Dojednaný model vychází z toho, že pokud ambulantní specialista bude mít výrazně víc nákladných pacientů, hranicí je pětinásobek průměrné úhrady, pojišťovna automaticky rozdíl zaplatí.

Kubek k tomu uvedl, že tříprocentní nárůst úhrad pro ambulantní specialisty není optimální, očekávání byla podle něj vyšší. Připomněl, že regulace musejí vyhovět rozhodnutí Ústavního soudu, že péče o nákladné pacienty, kteří péči potřebují, musí být zaplacena.

„Navrhoval jsem spíš mechanismus jakýchsi smírčích řízení, kdy by lékař vyjednával s pojišťovnou o tom, zda překročení průměrných nákladů je důvodné, či není,“ vysvětlil. Pokud by pojišťovna nemohla prokázat, že překročení nákladů je účelové, musela by je zaplatit. „Uvidíme, co řeknou lékaři, co řeknou právníci, jestli rozpor s rozhodnutím Ústavního soudu je tak veliký, že bude stát za to jít do nějakého dalšího pokusu dávat úhradovou vyhlášku k Ústavnímu soudu,“ dodal.

Více chtějí i soukromí lékaři

Němeček bude jednat ještě se zástupci Koalice soukromých lékařů. Také ona požaduje navýšení úhrad, a to o pět procent.

Nynější návrh vyhlášky odmítá i Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS). Vadí jí hlavně regulace. Není prý ani možné zdravotníkům v domovech pro seniory, pacienty s demencí či postižené zvýšit výdělky o slibovaných pět procent.