Úředníci nezvládají vedro. Z některých úřadů můžou dřív domů

Českou republiku zasáhla vlna veder.

Českou republiku zasáhla vlna veder. Zdroj: ČTK

Vysoké teploty panují i v Německu, odkud pochází snímek dívky cvičící u fontány.
Českou republiku zasáhla vlna veder.
Českou republiku zasáhla vlna veder. Z některých úřadů můžou pracovníci kvůli vysokým teplotám na pracovištích dřív domů.
Českou republiku zasáhla vlna veder.
5
Fotogalerie

Některé úřady a instituce zkrátily kvůli vedru svým zaměstnancům pracovní dobu. Z práce mohli dřív odejít pracovníci některých ministerstev, správy sociálního zabezpečení, památkového ústavu či vězeňské služby. Teploty v řadě kanceláří dosahovaly až 38 stupňů.

"Je na ředitelích a vedoucích, aby zvážili uvolnění zaměstnanců z některých pracovních míst. Musí ale zajistit klientský servis. Klientů se tedy dřívější odchod pracovníků nijak nedotkne," řekla k situaci v pobočkách České správy sociálního zabezpečení její mluvčí Jana Buraňová.

Ve 14:00 mohli dnes opustit budovu ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí jeho zaměstnanci. "V horních patrech budovy, kde není klimatizace, dosahuje teplota až 38 stupňů Celsia, proto mohli jít domů zaměstnanci, kteří neměli žádné akutní povinnosti," řekla mluvčí Štěpánka Čechová.

V nedalekém sídle ministerstva práce se pracovní doba kvůli tropickým teplotám podle mluvčího resortu Petra Habáně plošně nezkrátila. Záleželo na jednotlivých vedoucích. Stejně postupovalo i ministerstvo financí. Jeho mluvčí Michal Žurovec řekl, že o případném dřívějším odchodu pracovníků rozhodují jejich nadřízení.

Také v budově ministerstva spravedlnosti ve Vyšehradské ulici zaměstnanci zůstali. "Ke zkrácení pracovní doby jsme přistoupili například loni, ale dnešek není ten případ," sdělila mluvčí Tereza Schejbalová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes pustilo domů dříve ty zaměstnance, kteří pracují v místnostech bez klimatizace. "Mohli odejít ve 14:30 - při zachování kontinuity, že alespoň jeden z daného oddělení zůstává," řekl mluvčí MPO František Kotrba.

Zaměstnanci ministerstva kultury končili dnes podle mluvčí Simony Cigánkové ve 13:00. Pracovníci Národního památkového ústavu mohli jít domů po poledni, sdělil mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Dřív mohli z pracoviště odejít i zaměstnanci Vězeňské služby. "I u nás vedení zkrátilo pracovní dobu v případě splnění všech pracovních povinností," řekla mluvčí služby Petra Kučerová.

Ministerstvo zahraničí dnes umožnilo zaměstnancům mít takzvaný home office. "Od 13:30 mohli zaměstnanci pracovat z domu. Podmínkou bylo zachování funkčnosti útvarů," sdělila mluvčí ministerstva Irena Valentová. Kanceláře v Černínském paláci nejsou vybaveny klimatizací. "V těchto vedrech dosahují teploty v některých kancelářích kolem 35 nebo i 38 stupňů," doplnila mluvčí.

Na ministerstvu dopravy mohli zaměstnanci odejít po 13:00, pokud měli splněny pracovní povinnosti a jejich přímý nadřízený to povolil, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. V řadě kanceláří je ale klimatizace, takže zdaleka ne všichni pracovníci této možnosti využili.

Zaměstnavatelé mohou ve vedru pracovní dobu zkrátit, nebo ji jinak rozvrhnout. Její část se může třeba přesunout do pozdějších hodin. Možné je zařazovat také víc přestávek.