Už ne jen přestupek, stočení tachometru je trestný čin, rozhodl soud

ilustraní foto

ilustraní foto Zdroj: reprofoto

Nejvyšší soud rozhodl, že přetočení tachometru na prodávaném ojetém voze je trestný čin podvodu, když tím prodejce auta způsobí kupujícímu škodu nad pět tisíc korun. Jde o nový právní názor, který je vodítkem pro ostatní soudy, policii i státní zástupce v případech, že budou řešit obdobné kauzy.

„Ve věci panovala značná nejednotnost. Tyto kauzy lze řešit podle současného trestního zákoníku, aniž by se kvůli většímu potírání těchto podvodů musel jakkoli upravovat,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu (NS) Petr Knötig.

„Stáčím nerad, ale trh si to žádá“ Přečtěte si, jak prodejci ojetin zdůvodňují klamání zákazníků

Přetáčení tachometrů u prodávaných ojetých aut je v Česku poměrně časté. Podle odhadů některých odborníků má přetočený tachometr a snížený počet ujetých kilometrů zhruba polovina prodávaných ojetých vozů v zemi. Cílem je auto „omladit“ a na jeho prodeji vydělat víc. Stáčení kilometrů je technicky snadné a v minulosti jej nabízely i některé firmy na internetu.

Vymahatelnost práva

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodnutí Nejvyššího soudu vítá. „Jsem přesvědčen, že je to krok správný směrem. Nadále jsme ovšem toho názoru, že vzhledem k rozsahu podvodného jednání, kterým je postiženo podle střízlivých odhadů více než 150 tisíc lidí ročně, a to už mnoho let, si tento problém vyžaduje explicitní legislativní řešení, jehož formu právě hledáme,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podle Mládka se teď instituce zaměří na vymahatelnost práva a skutečnou postižitelnost viníků. Na přesném legislativním znění pracuje komise, kterou ministerstvo složilo z rezortů průmyslu a obchodu, vnitra, dopravy, spravedlnosti, financí a České obchodní inspekce. „Příští týden bychom měli dostat připomínky našich partnerů v této diskuzi a následně očekáváme, že se komise znovu sejde a dojdeme ke konkrétním závěrům,“ řekl Jan Mládek.

Změna kvůli případu ze Zlína

Nejvyšší soud vydal nový právní názor v souvislosti s případem čtyřicetiletého muže ze Zlína. Ten byl loni v červnu Okresním soudem ve Zlíně potrestán ročním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Prodal totiž Volkswagen Caravelle 2,5 Tdi za 379 tisíc korun s tím, že vůz má najeto 171 tisíc kilometrů, ačkoliv věděl, že tento stav neodpovídá skutečnosti.

Kontroly STK i tachometrů

Vozidlo mělo najeto 340 tisíc kilometrů. Muž nechal tachometr „stočit“ a jeho prodejem nezákonně vydělal 159 tisíc korun. Proti podmínce se prodejce odvolal s tím, že upravení tachometru není trestným činem. Když neuspěl u Krajského soudu v Brně, obrátil se na Nejvyšší soud. Ten ale jeho výhrady k věci odmítl.

Největší tuzemský prodejce ojetin AAA Auto rozhodnutí Nejvyššího soudu vítá. „Jsme velmi rádi, že Nejvyšší soud potvrdil názor, který na přetáčení tachometrů máme již dlouhou dobu, a to, že se jedná a vždy jednalo o trestný čin. Podle mého názoru již není po tomto rozhodnutí nadále možné, aby byly veřejně na internetu a formou inzerce nabízeny služby v oblasti přetáčení tachometrů,“ říká generální ředitelka firmy Karolína Topolová. Podle její slov by si firma přála i to, aby se na kontrolu skutečného stavu tachometrů využívaly i pravidelní prověrky STK.