V Praze vyjely první linky tramvají, budou jezdit non-stop

Pražské tramvaje

Pražské tramvaje Zdroj: ctk

Namrzlé tramvajové troleje v Praze
Námraza v Praze
Vlaky kvůli ledu nabíraly i několikahodinové zpoždění
Na místo tramvají jezdily na některých linkách autobusy
Na tramvaje čekali cestující v Praze marně
14
Fotogalerie
První soupravy se ve zkušebním provozu znovu rozjely ve tři hodiny na lince číslo 9, ta nyní jezdí mezi vozovnou Motol a zastávkou Spojovací. Obnovena byla po půl šesté také linka číslo 18. Později začaly jezdit tramvaje také na linkách 3, 12 a 20. Tyto linky budou jezdit non-stop celou noc, aby tramvajové troleje opět nenamrzaly, řekla po jednání krizového štábu primátorka Adriana Krnáčová.

„Situace se zlepšuje. Právě jsme se od dopravního podniku dozvěděli, že jsme zprovoznili linky 9, 18, 3 a 12. Linky budou jezdit celou noc. Na všech třech linkách posilujeme metro až do 1:30,“ řekla Krnáčová. Noční provoz tramvají budou i v noci na středu zajišťovat náhradní autobusy. Linka číslo 3 jezdí na trase Nádraží Braník - Hloubětín. V 18:45 byla zprovozněna linka číslo 20 mezi zastávkami Vozovna Vokovice a Smíchovské nádraží.

Lidi v hlavním městě zároveň primátorka vyzvala, aby nechodili do parků. „Hrozí, že budou vyvrácené stromy, a byli bychom neradi, kdyby došlo k nějakému úrazu,“ podotkla primátorka.

Kvůli komplikacím v dopravě se už dvakrát sešel krizový štáb magistrátu. Jeho členové se opět sejdou ve středu v 9:30. Ještě dopoledne zůstávala v ulicích stát asi stovka tramvají. Kolem 18:30 jich v ulicích na odtažení podle ředitele dopravního podniku Jaroslava Ďuriše čekala zhruba polovina, te

Náhradní dopravu zajišťuje stovka autobusů. Meteorologové podle primátorky Adriany Krnáčové uvedli, že by se situace měla postupně zlepšovat. Informace dostávají lidé přes sociální sítě, prostřednictvím hlášení v metru a infolinky, na kterou magistrát dopoledne zaznamenal přes stovku telefonátů. „Myslím, že informovanost máme zvládnutou,“ uvedla po dopoledním jednání štábu. Magistrát využil i sirény.

Pasažéři chtěli více informací a kratší intervaly

Cestující v ulicích a na sociálních sítích ale celý den diskutovali o tom, že informací mají málo. Hlavně po ránu na zastávkách informace zcela chyběly. „Zastávky objíždějí tři skupiny dispečerů, kteří tam informace dávají,“ vysvětlil dopoledne mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Informace znějí z rozhlasu ve stanicích metra. Například na Dejvické, kterou pro cestu z letiště používají cizinci jedoucí do centra, byly ale jenom v češtině. Po 13:30 nasadil podnik necelou padesátku informátorů.

Čtěte také:

Cestující si stěžovali i na dlouhé intervaly náhradních autobusů. Na autobusy na mnoha místech čekali dvacet minut, někde i hodinu, a proto byly přeplněné. Část lidí proto raději dojela k nejbližší stanici metra autem, nebo vyrazila pěšky. Lidé, kteří se při ranní cestě nemusejí spoléhat na tramvaje, se do práce dostali většinou včas. Vagony metra ale byly plnější než obvykle.

Objevily se také stížnosti cestujících na přísnost revizorů, kteří pokutovali i v případě, že kvůli delší době cestování lidem skončila časová jízdenka. Podle mluvčího dopravního podniku revizoři řeší každý případ individuálně a přihlížejí k možným zpožděním.

Ledovka komplikuje dopravu i v jiných oblastech Česka, tramvaje kvůli ní například nevyjely dnes ani v Olomouci. Výstraha meteorologů před ledovkou platí pro téměř celou Českou republiku až do dnešního večera.