Ve středních Čechách prý může přibýt skoro milion lidí, kraj se brání

Jaroslava Jermanová (ANO 2011) - hejtmanka Středočeského kraje‎

Jaroslava Jermanová (ANO 2011) - hejtmanka Středočeského kraje‎ Zdroj: Anna Vacková, E15

Jaroslava Jermanová (ANO 2011) - hejtmanka Středočeského kraje‎
"Koláčovou cenu" vyhrál městys Vrané nad Vltavou ve Středočeském kraji. Mají tam prý nejlepší koláče
Křivoklání na hradě Křivoklát
4
Fotogalerie

Středočeský kraj chce přibrzdit další výstavbu. Nepovolí třeba obcím rozšiřování zastavitelných území, pokud nevyčerpají ta dosavadní. Také chce znemožnit výstavbu na kvalitní zemědělské půdě, řekl radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN).

V regionu je podle nové analýzy kraje 33 tisíc hektarů zastavitelných území ve schválených územních plánech obcí, což je podle Michalika "šílené" číslo. Kdyby na všech plochách vznikla nová výstavba, přineslo by to podle něj odhadem dalších více než 800 tisíc obyvatel.

"Kdybychom to zjednodušili, a představili si parcely 1000 metrů čtverečních, na každé jeden dům a v něm 2,5 obyvatele, tak nám vyjde, že by ve Středočeském kraji přibylo dalších 825 tisíc lidí," uvedl Michalik.

Radní již proto přijali některá opatření, pro něž našli oporu ve stavebním zákoně. "Rozhodně žádná středočeská obec nedostane od Středočeského kraje souhlas s rozšířením zastavitelných ploch ve svém územním plánu, pokud nemá vyčerpané ty stávající," uvedl Michalik. Hejtmanství také neumožní rozšíření zastavitelných ploch na úrodné zemědělské půdě.

Třetím krokem má být na podzim edukační program pro starosty, jak v rámci zákona zpomalit živelnou výstavbu.

Ve Středočeském kraji v letošním prvním čtvrtletí přibylo 3071 obyvatel, což představovalo největší přírůstek v porovnání s ostatními regiony v republice. Koncem března ve středních Čechách žilo 1342053 lidí, zůstávají tak nejlidnatějším krajem České republiky.