Ve vládě skončí kromě Šlechtové i Hüner

Tomáš Hüner (ANO)

Tomáš Hüner (ANO) Zdroj: Blesk:Daniel Černovský, CNC

Karla Šlechtová (ANO)
2
Fotogalerie

Nynější ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) nebude v nové vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Informaci serverů Lidovky.cz a iROZHLAS.cz, Hüner potvrdil ČTK. To, že v další vládě nebude, sdělil premiér Hünerovi dnes ráno. Kdo ho nahradí, není zatím jasné. Pokračovat nebude také ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), která to oznámila po dnešní schůzce s Babišem.

Babiš jména adeptů do vlády oznámil koncem minulého týdne prezidentu Miloši Zemanovi, dnes je podle informací ČTK zveřejní. Jisté je, že v novém kabinetu nebude vedle Šlechtové a Hünera pokračovat ani dosavadní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který v dubnu oznámil odchod z politiky a v úterý se vzdal poslaneckého mandátu, a ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO, který se má stát velvyslancem v Izraeli.

V menšinovém kabinetu hnutí ANO a ČSSD podporovaném komunisty nebudou pokračovat také ministři, kteří uvolní místa pěti sociálním demokratům. Dosluhující ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO), kterého bude zřejmě střídat předseda ČSSD Jan Hamáček, by ale podle některých médií mohl nahradit Šlechtovou v čele ministerstva obrany.

Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ráno novinářům řekl, že žádnou speciální schůzku s Babišem neabsolvoval, z průběžných hovorů s premiérem podle něj vyplynulo, že by měl v kabinetu pokračovat. Podobně se vyjádřil i ministr školství Robert Plaga (ANO). Zůstat ve vládě by měli i ministryně financí Alena Schillerová, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO).

Předávání svých kanceláří naopak připravují ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), kterou vystřídá sociální demokrat Petr Krčál (ČSSD), a ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), kterého vystřídá poslanec za ČSSD Antonín Staněk. Kontaktu s novináři se dnes vyhnul Jiří Milek (za ANO), který končí na ministerstvu zemědělství a nahradí ho Miroslav Toman, nominovaný ČSSD.

Zdroje z okolí Pelikána v posledních dnech tvrdí, že Babiš vážně zvažuje jako Pelikánova nástupce poslankyni a právničku Taťánu Malou (ANO). Sám Pelikán by v čele úřadu údajně raději viděl svého náměstka Jeronýma Tejce. Malá opakovaně bránila Babiše v kauze Čapího hnízda. Podle ní by se projednání případu před soudem mohlo odsunout o čtyři roky nebo na dobu po nových volbách.

Současný ministr zahraničí Martin Stropnický by se měl stát velvyslancem v Izraeli. Se jménem europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého jako jeho nástupce navrhuje ČSSD, mají problém prezident i komunisté. Zeman se dnes s Pochem sejde a bude ho žádat, aby od své nominace ustoupil. Poche i ČSSD to vylučují.