Vláda schválila základní parametry rozpočtu na příští rok. Schodek bude 390 miliard

Prioritami rozpočtu jsou podle ministerstva financí úspory na provozu státu včetně propouštění úředníků.  Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová.

Prioritami rozpočtu jsou podle ministerstva financí úspory na provozu státu včetně propouštění úředníků. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vláda dnes schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Prioritami rozpočtu jsou podle ministerstva financí úspory na provozu státu včetně propouštění úředníků, investice za 189 miliard korun, růst důchodů o 758 korun měsičně, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč, navýšení počtu pedagogů o 3159, policistů o 1000 a vojáků o 550 nebo zmrazení platů státních zaměstnanců.

Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z Evropské unie 1,486 bilionu korun a výdaje 1,876 bilionu korun.

Letos je schválen schodek 500 miliard korun a loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun. Schválit a předložit Sněmovně musí kabinet návrh rozpočtu do konce září.