Volby 2016: Plzeňský vítěz z ANO svou firmu prodá. Bývalý šéf škodovky počká na výsledek vyjednávání

Lídr krajské kandidátky hnutí ANO

Lídr krajské kandidátky hnutí ANO Zdroj: ČTK

Lídr krajské kandidátky hnutí ANO
Miloslav Zeman (za ANO)
ČSSD sáhla po neokoukané tváři, podnikateli Josefu Bernardovi. Ten by mohl nahradit v čele kraje Václava Šlajse (ČSSD).
Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Škody Transportation. Vlevo od něj je generální ředitel podniku Josef Bernard
Josef Bernard (ČSSD)
10
Fotogalerie

Krajské volby v Plzeňském kraji proti sobě postavily dvě významné osobnosti místní podnikatelské scény. Nestraník v čele kandidátky ANO a majitel IT společnosti Inel Miloslav Zeman vyhrál o čtyři procenta, na záda mu při vyjednávání bude dýchat lídr sociálnědemokratické kandidátky a bývalý generální ředitel strojírenského podniku Škoda Transportation Josef Bernard. Kdo z nich se stane hejtmanem, je ve složitém povolebním vyjednávání s mnoha subjekty zatím hodně nejasné. Jejich podnikatelské aktivity se každopádně můžou hodně změnit.

Lídr hnutí ANO už intenzivně jedná o prodeji své čtvrtstoletí budované firmy. „Nebudu chtít někam parkovat akcie, nebo tam volit nějaký management,“ řekl v okamžicích po vítězství serveru E15 Miloslav Zeman. „Pokud se v krajské politice dostanu ke kvalitní roli, budu se chtít od firmy oprostit. Když něco dělám, dělám to pořádně.“

Do politiky předsedu místní pobočky Hospodářské komory přivedlo heslo Andreje Babiše o tom, že stát by se měl řídit jako firma. „Tomu rozumím. Firma i domácnost se musí chovat efektivně, jinak zkrachují. A já nechci, aby tento stát zkrachoval.“

O osudu čtvrtprocentního podílu Škody Transportation sociálnědemokratického lídra Bernarda pak rozhodne povolební vyjednávání. Pokud získá hejtmanský post, správu majetku vlastněného přes dvě kyperské společnosti (majetkové struktury plzeňské firmy popsal server Hlídací pes) předá právnické kanceláři a výnosy půjdou na charitu.

Jestli ale nejvyšší krajský post Bernardovi unikne, svůj podíl si nechá. „Tak snad se musím něčím živit,“ řekl E15 muž, který se na nejvyšší post ve strojírenské společnosti vypracoval z pozice řadového dělníka a ve své firmě byl při změně režimu jedním ze spoluzakladatelů Občanského fóra.

Volby 2016

Do politiky se vrátil až po pětadvaceti letech, kdy po krátké expertní spolupráci kývl na nabídku sociální demokracie ucházet se o post na čele krajské kandidátky. Působení v jedné z nejznámějších firem prý jeho kampaň nijak neovlivnilo. „Nesetkal jsem se s tím, že by někdo řekl, že nebude volit sociální demokracii proto, že jsem byl generálním ředitelem ve Škodovce,“ řekl Bernard E15.