Zahřívaný tabák čeká na spotřební daň téměř dva roky. Státu unikají peníze

Glo

Glo Zdroj: Reuters

Nehořící cigareta
2
Fotogalerie

Předposlední lednový den projednají na své letošní páté schůzi senátoři vládní balíček daňových úprav. Jeho součástí je i zavedení spotřební daně na zahřívané tabákové výrobky, které na trh dodávají společnosti Philip Morris a British American Tobacco (BAT). Původně měl zákon platit od začátku letošního roku. Z důvodu chybějící daně stát od vstupu zahřívaného tabáku na trh přišel o stovky milionů.

Technologie zahřívaní tabáku iQOS společnosti Philip Morris je na trhu od července 2017. V loňském roce se připojila konkurence BAT, která představila svou technologii Glo. V současné době jsou zahřívané tabákové výrobky zdaněny pouze základní jedenadvacetiprocentní sazbou DPH. Senátem projednávaný návrh právní úpravy má daň zvýšit podle hmotnosti tabáku obsaženého v balení. Navržená sazba spotřební daně je stejná jako v případě tabáku ke kouření, tedy 2,236 koruny za gram tabáku.

„Pokud by ke zdanění zahřívaných tabákových výrobků došlo už s původní účinností od 1. ledna 2019, pak by dle našich odhadů daňový výnos dosáhl v prvních letech řádově stovky milionů korun. Pro srovnání, inkaso spotřební daně z tradičních tabákových výrobků činilo za rok 2018 více než 58,8 miliard korun,“ říká mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Zájem o nahřívaný tabák, který je podle odborných studií výrazně méně škodlivý než klasické cigarety, v Česku stejně jako v jiných zemích světa roste. „Doufejme, že jednou dojdeme k místu, kdy přestaneme vyrábět klasické cigarety a nahradíme je těmito bezdýmnými produkty,“ řekl generální ředitel tabákové firmy Philip Morris ČR Árpád Könye.

Podle loňské pololetní zprávy tabákové firmy celkový trh cigaret v česku klesl o 2,5 procenta na 9,8 miliardy cigaret, zejména v důsledku poklesu spotřeby cigaret. Počet konzumentů zahřívaného tabáku naopak roste a loni jich bylo již 130 tisíc a podíl zařízení iQOS dosáhl 3,5 procenta ze všech tuzemských kuřáků.