Zaorálek s Havlíčkem uspěli. Vláda podpoří podnikatele v kultuře miliardou korun

(zleva) Ministr kultury Lubomír Zaorálek a premiér Andrej Babiš (ANO) na pietním aktu k připomenutí 78. výročí vypálení Lidic (10.6.2020)

(zleva) Ministr kultury Lubomír Zaorálek a premiér Andrej Babiš (ANO) na pietním aktu k připomenutí 78. výročí vypálení Lidic (10.6.2020) Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
2
Fotogalerie

Vláda v pondělí schválila program podpory podnikatelským subjektům v kultuře a kreativním průmyslu. Na dva typy pomoci půjde celkem miliarda korun. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání kabinetu zdůraznil, že vypsání podpory závisí na schválení rozpočtového schodku 500 miliard korun.

Sněmovna začne o půlbilionovém schodku jednat v úterý. Devět set milionů korun z peněz pro podnikatele v kultuře bude určeno na dotace a 100 milionů korun půjde na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví.

Program předložený společně ministry kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a průmyslu má pomoci těm kulturním subjektům, které v kultuře podnikají a dosavadní pomoc resortu kultury pro ně nebyla určená. Program zahrnuje zmíněné dva balíčky. „Větší balíček jsou dotace, které by se rozdělovaly festivalům, soukromým divadlům, klubům, typu podniků, které jsou dneska poměrně stále ohrožené,“ řekl  Zaorálek.

Pokud tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše pěti milionů korun. Při přípravě programu se počítalo až s proplacením 70 procent nákladů. Konečná suma je podle Zaorálka výsledkem jednání s ministerstvem financí. Odráží podle něj také snahu o to, aby forma pomoci byla v určité rovnováze vůči tomu, jak se pomáhá ostatním segmentům ekonomiky.

Druhý balík jsou podle šéfa rezortu kultury takzvané kreativní poukázky. Budou mít dva typy, jedny na 250 tisíc korun pro ty, kteří si najmou třeba designovou firmu či jinou kreativní společnost, která má pomoci běžnému podnikání dodat přidanou hodnotu. Poukázka na 150 tisíc korun by pak měla být určena spíše pro kulturní služby.

Zaorálek uvedl, že vouchery by mohly být využívány nejen v současné době jako pomoc těm, koho zasáhla pandemie koronaviru, ale i v dlouhodobějším horizontu. Jak dlouho bude schválený program trvat, neuvedl, záleží mimo jiné na tom, jaký bude mít ohlas.