Zeman: Trestní stíhání Babiše zastavím, pokud bude obnoveno

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Premiér Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit případné stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by bylo obnoveno. Využil by takzvané abolice. Doufá ale v to, že to nebude potřeba. Řekl to ve čtvrtek televizi Barrandov. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) informovalo o zastavení stíhání Babiše a dalších v kauze kolem dotace v pátek. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

"Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice," řekl Zeman. "Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl," uvedl.

Šéf MSZ Martin Erazím sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha ohledně zastavení stíhání.

Prezident Zeman promluví z Lán pro Blesk o abolici pro Babiše i metálech. Ptejte se i vy >>>

Prezident řekl, že před tímto rozhodnutím státních zástupců by s abolicí váhal. "Pokládal bych to za poněkud svévolné," podotkl. Nyní by ale pokračování trestního stíhání považoval za politické rozhodnutí. "Protože tito dva státní zástupci, a zejména státní zástupce Šaroch, který ten spis studoval zhruba rok, odvedli dobrou práci, a já si jejich práce vážím," dodal Zeman.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.