Zetor se chystá obchodně dobýt Irák, šance pro české stroje je i v Zambii

Zetor Forterra, pod nějž se nový model zařadí

Zetor Forterra, pod nějž se nový model zařadí Zdroj: Zetor

výroba traktorů Zetor
výroba traktorů Zetor
výroba traktorů Zetor
Zetor Maxterra
Zetor Antar
36
Fotogalerie

Společnost Zetor Tractors hledá po světě nová místa, kde by mohla prodávat svoje traktory. Firma sonduje možnosti prodeje například v iráckém Kurdistánu, potvrdil mluvčí společnosti Alexandr Kuchař. 

Aktivní je brněnská společnost také v Zambii. Zetor v minulých letech uváděl, že se traktorový trh potýká s krizí v odbytu. Právě proto firma hledá nové možnosti, kde se uplatnit.

Novou zemí, kam Zetor bude vyvážet svoje traktory, je Zambie. Značka tam navázala spolupráci s partnerem Agriserve Agro. Zetor bude do Zambie dodávat traktory ve výkonnostním spektru od 100 do 150 koní, zajištěna bude i dodávka náhradních dílů.

Posílit svoji pozici chce Zetor v iráckém Kurdistánu. Týdeník Euro v této souvislost citoval místní tisk, podle kterého Zetor v zemi do roku 2020 postaví novou továrnu na traktory, v níž bude montovat části dovezené z Česka.

Jak šel čas v Zetoru

Video placeholde
Jak šel čas v Zetoru • ZETOR TRACTORS a.s.

Firma to ale nyní vylučuje. "Společnost Zetor Tractors a.s. nepřipravuje v této chvíli aktivní kroky k rozšíření výroby do oblasti Blízkého východu. Brno a Česká republika zůstávají i nadále zázemím společnosti a značky Zetor," sdělil Kuchař. Obchodní kontakty ale potvrdil, o možnosti navázat spolupráci pro dodávku traktorů podle mluvčího jednal zástupce Zetoru v iráckém Irbílu. "Jednání i nadále pokračují, proto nebudeme poskytovat bližší informace," doplnil Kuchař.

Zetor byl loni v zisku, firma se ale při prodeji potýkala s pokračující recesí na trhu. Evropský traktorový trh prochází hlubší krizí, než která panovala v době hospodářské krize na přelomu let 2009 a 2010. Konečné výsledky hospodaření firma zveřejní až po auditu. Plánovala, že v roce 2016 vyrobí 4005 traktorů. Tržby chtěla zvýšit na 4,1 miliardy korun. Předloni vydělala 119 milionů po zdanění.