Windows 8: Synchronizace aplikací. Ale pouze v Metru

Jeden počítač zpravidla okupuje několik uživatelských účtů

Jeden počítač zpravidla okupuje několik uživatelských účtů

Windows 8 nabídne přihlašování pomocí účtu Live ID. Pokud ho zvolíte, část vašeho nastavení systému a prakticky celé Metro se bude synchronizovat podobně jako na mobilu.

Jednou z hlavních novinek Windows 8 je přihlašování pomocí účtu Live ID. Ačkoliv se nejedná o povinnost – i nadále můžete samozřejmě používat lokální a v organizacích pak doménový účet, Live ID domácím uživatelům přinese možnost synchronizace a zálohy nastavení a aplikací v prostředí Metro.

Tím se vlastně ještě více zesiluje dělicí čára mezi Metrem a Aerem (desktopem). Pokud svůj účet svážete s Live ID, což může být stejně jako v případě Googlu jakákoliv e-mailová adresa (nemusíte si tedy vytvářet novou), provede se inicializační synchronizace. Tu lze rozdělit na synchronizaci nastavení, aplikací a hesel.

Jeden počítač zpravidla okupuje několik uživatelských účtůJeden počítač zpravidla okupuje několik uživatelských účtůJeden počítač zpravidla okupuje několik uživatelských účtů

V rámci synchronizace nastavení se tedy na server Microsoftu přenese kompletní konfigurace Metra a částečně i desktopu. Uloží se zde vaše přihlašovací a desktopová tapeta (maximálně 2 MB, jinak se komprimuje a ořeže na 1920×1200 pixelů), barevné téma Aera, poloha hlavního panelu (pokud jej nastavíte třeba na výšku) a několik dalších drobností.

Pozastavíte video na tabletu... Bude pozastavené i na notebooku

Zajímavý je pohled na druhý pilíř, tedy na synchronizaci aplikací. Zde už totiž přichází řada na onu docela ostrou dělicí čáru, která nadobro rozštěpí svět Metra a Aera. Jednoduše řečeno, zatímco Metro bude fungovat jako mobil či tablet s IOS a Androidem, desktopové aplikace zatím tak snadno přenositelné nebudou. Na vině je zpětná kompatibilita, licenční politika a data. Představte si třeba takový obří Photoshop nebo Premiere Pro od Adobe. Jednoduše nemůžete synchronizovat Photoshop na všechny své počítače s vlastním Live ID, když vám dosavadní licence umožňuje zpravidla jen dvě paralelní instalace; nehledě na ohromné množství dat. Zde Microsoftu nejspíše prošlape cestu Mac OS X, který postupně přenáší svět mobilních „marketů“ i na klasický počítač. Za pár let by to tedy už mohlo být běžné.

Ukázka synchronizace nastavení a aplikací Metra podle Microsoftu

Teď už ale k Metru. Na chytrých telefonech a tabletech jste zvyklí na to, že když si koupíte nový telefon, prostě se přihlásíte a z webu se stáhnou vaše původní a zaplacené aplikace. Úplně stejně to bude fungovat i v Metru, ale ještě s tím bonusem, že Windows 8 nebude po přihlášení k Live ID účtu synchronizovat pouze seznam metroidních aplikací, ale i jejich stavy a volitelně i hesla. Představte si tedy situaci, kdy na tabletu s Windows 8 v Metru otevřete nějaký hypotetický multimediální přehrávač, nalistujete si nějaké internetové video a začnete se na něj koukat. V polovině přehrávání přerušíte, sednete si za stůl k velkému počítači, přihlásíte se k Windows 8 skrze Live ID účet a ejhle, v seznamu metroidních aplikací se zobrazí tentýž multimediální přehrávač a ze serveru se načte jeho přesný stav – tedy načtené video stopnuté někde v polovině záznamu.

Ještě názornějším příkladem pak může být libovolné dotykové kreslítko pro Metro. Na tabletu v něm načmáráte nějaký patvar, přihlásíte se na počítači a ejhle, kreslítko se zobrazí v Metru i s rozdělanou prací. Limit pro synchronizaci tapety systému sice napovídá, že zde budou nějaká datová omezení, při kapacitě úložiště SkyDrive (25 GB) by to ale neměl být skutečný problém.

Windows Live ID vs. firemní síť a domény

Majitelé domácích počítačů podobné přihlašování se synchronizací možná ocení, ale co správci firemních sítí? Windows 8 na to samozřejmě pamatuje, takže u počítačů zapojených do domény nebude v žádném případě synchronizovat hesla aplikací a správcům dá do rukou především nová skupinová pravidla, pomocí kterých budou moci hromadně nastavit, co vše se vlastně může ve firemní síti synchronizovat skrze Live ID a jestli tato funkce bude vůbec dostupná. Je poměrně pravděpodobné, že z důvodu vyšší spotřeby datového toku většina organizací tuto synchronizaci zakáže. Stěží totiž IT oddělení vysvětlíte, že chcete mít na pracovní ploše pracovního počítače stejnou tapetu jako doma, a proto potřebujete internetovou konektivitu nad rámec pracovních povinností..

Bude to fungovat? V rámci Metra nejspíše ano, Microsoft se ale bude muset do budoucna vypořádat i s desktopovými aplikacemi. Ve Windows 8 si snad na vzorku až stovek milionů uživatelů otestuje, jak funguje synchronizace v praxi a ve Windows 9 bychom se už konečně mohli dočkat kompletního synchronizovaného Windows Store nejen pro Metro, ale i pro desktop. Apple to už přeci má.