Průzkum: Průměrná cena staršího bytu v ČR znovu klesla, rostou nájmy

Libeňský park byty

Libeňský park byty Zdroj: E15 Michael Tomeš

Průměrná cena staršího bytu v Česku zaznamenala další pokles. Ve třetím čtvrtletí se dal starší byt pořídit průměrně za 84 782 korun za metr čtvereční, mezičtvrtletně o 4,5 procenta levněji. Rostou nájmy, které stouply meziročně o 14 procent. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), využívající data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality. 

Starší byt v Praze se průměrně ve třetím čtvrtletí nabízel za 115 578 korun za metr čtvereční, ale v září se cena propadla na 112 710 korun za metr čtvereční. To je proti druhému čtvrtletí pokles o 4,7 procenta a zároveň skoro stejně jako před rokem. O tři procenta klesly v září ceny ve středních Čechách, kde stál metr čtvereční v průměru 70 685 korun.

Brněnské a jihomoravské byty klesly v září o osm procent na 88 078 korun za metr čtvereční. Stejná cena zde podle EHS byla loni v zimě. O deset procent vůči druhému čtvrtletí klesly ceny v Ostravě a moravskoslezských městech (40 353 Kč/m2) a ceny starších bytů v Královéhradeckém (57 862 Kč/m2) a Jihočeském (50 328 Kč/m2) kraji klesly o 14 procent.

Rychleji klesají průměrné ceny rodinných domů, a to o skoro deset procent na 47 159 korun za metr čtvereční ve třetím čtvrtletí a v září na 42 652 korun za metr čtvereční. V Jihomoravském kraji se v září snížila mezičtvrtletně cena za metr čtvereční o 17 procent na 41 492 korun. V Moravskoslezském kraji byl propad o 40 procent na 34 531 korun za metr čtvereční. Středočeský kraj měl pokles cen u domů o 14 procent na 54 614 korun za metr čtvereční.

"Jakkoli vypadají propady impozantně, je třeba si uvědomit, že trh stále ještě reaguje na rekordní druhé čtvrtletí tohoto roku, kdy si řada domácností sjednala na poslední chvíli hypoteční úvěry a nakupovala za ceny, které byly prokazatelně nadsazené. Nyní je trh v přesně opačné situaci, úvěry jsou rekordně drahé, zájem o ně se propadá. Stejně tak vzrostly náklady na provoz domu nebo investice do rekonstrukcí,“ uvedl Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Podle průzkumu je většina nemovitostí v nabídce déle než tři a půl měsíce a neprodávají se ani po opakovaném zlevnění. "Nastává situace, kdy majitel sice nabídne z jeho pohledu výrazně sníženou cenu, ale stejně nemá šanci prodat. Průměrné ceny se totiž do té doby opět propadnou a on je oproti očekávaní zájemců znovu předražený," uvedl Hendrik Meyer, generální ředitel EHS. Studie uvádí, že ve většině případů jsou ceny nadsazené o 15 až 30 procent.

Rostou ceny nájmů, nejvíce v Praze a Ostravě, kde se meziročně zvýšily o 18 procent. V Praze se na konci září ceny nájmů dostaly průměrně na 322 korun za metr čtvereční pronajímané plochy, což je o šest procent více oproti předchozímu čtvrtletí. Ve Středočeském kraji stouply mezičtvrtletně o pět procent na 238 korun za metr čtvereční. V Brně se při sedmiprocentním růstu proti předchozímu čtvrtletí zvýšily na průměrných 276 korun za metr čtvereční.

Ceny nájmu nejspíše porostou i dále. "Každá nová uzavřená smlouva bude za výrazně vyšší cenu než ta předchozí. Vzhledem k tomu, že nájemní cyklus v Česku se počítá na několik let, pocítíme dopady zdražování ve výrazném růstu nájmů klidně až do poloviny dekády," odhaduje Jan Škrabánek, ředitel Bezrealitky.