Benzin za týden nepatrně zlevnil, nafta dál zdražila o desítky haléřů

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Tankování paliva (ilustrační fotka).
2
Fotogalerie

Benzin od minulého týdne nepatrně zlevnil z rekordních hodnot a nafta dál zdražila o desítky haléřů. Ve středu stál Natural 95 v průměru 47,93 koruny za litr, v minulém týdnu ve středu byl o tři haléře dražší, ve čtvrtek stál rekordních 47,97 koruny za litr. Cena nafty stoupla o 27 haléřů, čerpací stanice ji nyní nabízejí za 48,27 koruny za litr. Její dosavadní rekordní cena z poloviny března, kdy se diesel prodával v průměru téměř za 49,60 koruny za litr, zatím odolává. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Analytici očekávají stagnaci ceny benzinu, ale další růst ceny nafty.

"V nejbližší týdnu očekáváme stagnaci ceny benzinu. U nafty nastane další mírné zdražení o 15 až 20 haléřů," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle analytika Purple Trading Petra Lajseka může průměrná cena litru nafty i benzinu v následujících týdnech snadno překonat hranici 50 korun za litr. "Výhled na následující měsíce nehovoří nijak pozitivně. Se začátkem motoristické sezony očekáváme další růst poptávky po pohonných hmotách a vzhledem k aktuální korekci na trhu s ropou by se případný další růst cen 'černého zlata' mohl rychle promítnout do cen na čerpacích stanicích," uvedl Lajsek.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 koruny. Během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila na skoro 47,30 koruny za litr a cena nafty na téměř 49,60 koruny za litr. Od té doby ceny kolísají.

Vláda v důsledku zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. V současné době ale řidiči tankují paliva dráž než před snížením spotřební daně. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce zopakoval informaci z dubna, že vláda zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

Dneškem končí také zákonná povinnost přimíchávat biosložku do pohonných hmot, stejně tak se například omezí okruh silničních vozidel, která podléhají silniční dani. V účinnost vstupuje novela zákona o daních z příjmů a dalších zákonů, která tyto změny zavádí.

Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr v průměru za 47,53 koruny. Nafta je nejlevnější v Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 47,96 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 48,52 koruny. Nafta se tam tankuje za 48,79 koruny za litr.

Před rokem byla paliva výrazně levnější. Benzin je nyní o víc než 15 korun na litru dražší, za naftu platili motoristé před rokem o 17,51 koruny na litru méně.