Paliva v Česku opět zdražila, benzin je nejdražší za více než 9 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Pohonné hmoty v Česku opět zdražily a cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 je nejvýše za více než devět let, naftu motoristé naposledy tankovali dráž v létě 2014. Benzin se u čerpacích stanic nyní prodává v průměru za 37,43 koruny za litr, před týdnem byl o 30 haléřů levnější. Nafta od té doby zdražila o 33 haléřů na průměrných 36,39 koruny za litr. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ceny paliv vzhledem k situaci na Ukrajině dál porostou a v příštích sedmi dnech je třeba počítat v ČR se zdražením benzinu nad 38 korun za litr a nafty nad 37 korun za litr.

V meziročním srovnání je nyní natural o 8,51 koruny za litr dražší. Za naftu motoristé před rokem platili o 8,61 koruny za litr méně.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. "První, kdo v Česku válku na Ukrajině pocítí na peněžence, budou motoristé. Pohonné hmoty rychle podraží dost možná až k úrovním 40 korun za litr benzinu a 39 korun za litr nafty," upozornil Kovanda. Podle něj je ale nyní obtížné vývoj cen paliv odhadovat, protože ve válečných podmínkách se může stát cokoli, včetně přerušení dodávek ropovodem Družba, který do Česka vede z Ruska a prochází Ukrajinou.

Kovanda připomněl, že korunová cena ropy dnes poprvé od roku 2014 překročila 2300 korun za barel ropy Brent. "Tento ukazatel v sobě zahrnuje jako vývoj dolarové ceny ropy, tak i vývoj koruny vůči dolaru, takže má silnou vypovídací hodnotu s ohledem na další vývoj cen pohonných hmot v Česku," doplnil. Čím závažnější podle něj konflikt bude, tím více slabí koruna a zdraží ropa, což povede ke znatelnému nárůstu cen u českých čerpacích stanic.

Většinu loňského roku paliva zdražovala. Na dlouholetá maxima se ceny dostaly loni přibližně v polovině listopadu, kdy litr Naturalu 95 stál průměrných 37,20 koruny a litr nafty přes 36 korun. Od té doby ceny pohonných hmot několik týdnů klesaly, v půlce ledna se trend obrátil a paliva začala opět zdražovat. Nyní byla maxima z loňského listopadu překonána.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,07 koruny. Nafta je nejlevnější v Moravskoslezském kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,99 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu v hlavním městě stojí průměrně 38,26 koruny a nafta 37,47 koruny za litr.