Platíte hotově? Umyjte si ruce a nedotýkejte se obličeje

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod.

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod. Zdroj: Shutterstock

.
Ilustrační foto
Mnoho podniků muselo kvůli pandemii přerušit činnost
Mnoho podniků muselo kvůli pandemii přerušit činnost
Mnoho podniků muselo kvůli pandemii přerušit činnost
11
Fotogalerie

Manipulace s penězi je zjevným rizikem. Mince a bankovky na sebe mohou při intenzivním oběhu mezi lidmi navázat množství virů či bakterií vedoucích k průjmu, salmonelóze a dalším nemocem.

Některé státy „zdravotní stav“ svých bankovek pravidelně kontrolují. „V minulosti byl stěr z bankovek a mincí proveden Státním zdravotním ústavem i u nás. Již po dvou dnech se v inkubátoru na ploše dvou centimetrů čtverečních objevilo na padesát kolonií mikrobů řádově o miliardách jedinců,“ uvádí Lukáš Jokl ze společnosti Zlaťáky.

Byť toto množství není o moc větší než na předmětech, které nás běžně obklopují, při nejmenším to potvrzuje důležitost dodržování základních hygienických návyků.

Například v USA byly peníze testovány v 70. a v 90. letech. V roce 2017 provedla newyorská univerzita studii testováním bankovky stažené z oběhu. Objeveno na ní bylo téměř 400 druhů bakterií, k jejichž přenosu došlo pouhým dotykem s ostatními bankovkami v peněžence. Zastoupeny byly jak neškodné bakterie, tak nebezpečné stafylokoky a streptokoky.

Překvapivý výsledek ukázala studie také v délce setrvání bakterií a virů na bankovkách – například virus obyčejné chřipky je schopen se na bankovce udržet i po dobu 12 dnů! Údaje ohledně setrvání koronaviru na platidlech v tuto chvíli nejsou známé, což potvrdila i Světová zdravotnická organizace (WHO), dle odhadů se však může jednat minimálně o několik hodin.

Ke zlepšení čistoty peněz přispívají čím dál tím vyspělejší výrobní materiály. Současná povrchová úprava bankovek je odolnější vůči špíně, což snižuje i možnost množení mikroorganismů. V některých zemích nahradili bankovky z bavlněného papíru bankovkami vyrobenými na bázi polymerů. Polymery jsou totiž odolnější vůči vlhku či teplu, které šíření nemocí prospívá.

Do rozsáhlého praní peněz se nedávno pustila třeba čínská vláda, která začala z oběhu stahovat miliardy bankovek a mincí. Čistka probíhá pomocí ultrafialového světla a vysokých teplot. Jedná se tak o jedno z dalších bezpečnostních opatření, které má přispět k zastavení epidemie koronaviru. Bankovky pocházející z nejrizikovějších oblastí zvažuje Čína rovnou zlikvidovat.

V Jižní Koreji pro změnu centrální banka „ukládá“ stažené peníze preventivně, stejně jako v případě podezření nákazy u lidí, do dvoutýdenní karantény. Před vydáním peněz zpět do oběhu navíc ještě taktéž projdou procedurou „praní“ za vysokých teplot, a část bankovek má dokonce v plánu rovněž zlikvidovat a nahradit novými.

Plaťte proto raději bezhotovostně, jelikož ani všechna hygienická opatření nemusí mít žádný efekt, pokud si jednou neuvědomíte, že jste před chvílí dostali na zpět z tisícovky a poškrabali jste se na nose...