Předčasné ukončení stavebka se hrubě nevyplatí

Stavební spoření

Stavební spoření Zdroj: Pixabay.com

stavební spoření
Stavební spoření
stavební spoření, právo, byznys
Stavební spoření
5
Fotogalerie

Odborníci varují ty s uzavřeným stavebním spořením, aby ho z důvodu poklesu příjmů kvůli krizi nevypovídali, pokud vyloženě nemusí. Důvod je jasný, je to ztráta státního příspěvku, ale i další poplatky spojené s výpovědí před uplynutím takzvané vázací doby.

V současné době je v Česku uzavřeno více než 3,2 milionu smluv o stavebním spoření ve fázi spoření. Ročně se počet nově uzavřených smluv pohybuje kolem 400 tisíc, v roce 2019 se jejich počet dokonce přiblížil hranici 500 tisícům. Není divu, že mnozí z lidí, kteří se dostali vinou krize covid do finančních problém, může zvažovat výběr peněz právě ze stavebního spoření. Jenomže výpověď stavebního spoření před uplynutím vázací doby totiž představuje finanční ztráty, které nejsou zpravidla úplně zanedbatelné.

Jak si vybrat stavební spoření?

Sankce za předčasnou výpověď

Kdo si spoří ve stavebním spoření vypovězením smlouvy ve vázací době, tedy době do šesti let od uzavření smlouvy, přichází o do té doby připsanou státní podporu. Ta se v maximální připisuje vždy jednou ročně ve výši deseti procent z uložené částky. To je maximálně 2 000 korun z maximálně uložených 20 tisíc korun ročně.

„Připsané zálohy státní podpory u předčasně ukončeného spoření vrací spořitelna zpět na účet Ministerstva financí ČR, spořitelně tedy nezůstávají,“ vysvětluje finanční poradce skupiny Partners Jiří Kubík.

  • Stavební spořitelny si dále nárokují poplatek za dřívější vypovězení smlouvy. Ten se obvykle pohybuje kolem 0,5 procent z cílově částky a také požadují zpět určité bonusy, které klientovi poskytla spořitelna při uzavírání smlouvy. V praxi jde například o garantovanou roční výši úročení vkladů.
  • Pro některé rodiče může být i určitou překážkou při výpovědi smlouvy nezletilého účastníka doložit souhlas obou zákonných zástupců s vypovězením, to znamená nejčastěji od matky a otce.
  • U nezletilého účastníka smlouvy musí jeho zákonní zástupci spořitelně dodat i pravomocné rozhodnutí opatrovnického soudu s jeho souhlasným vyjádřením s výpovědí smlouvy. To je sice bezplatné, ale dobu připsání peněz na účet může prodloužit.

Stavební spořitelny umí být i vstřícné

Pokud se i přesto domácnost rozhodne k výpovědi smlouvy ze stavebního spoření, pak by podle odborníků měla stejně nejprve celou situaci probrat přímo se svou stavební spořitelnou.

Při otevřeném jednání jsou stavební spořitelny samotné často i ochotny přistoupit na zmírnění podmínek výpovědi. I když to, že výpovědí, byť i jeden den před uplynutím šesti let od uzavření smlouvy, ztrácí účastník nárok na dosud připsané zálohy státní podpory u stavebního spoření, je nevyhnutelné.

Ostatní sankce jako jsou například poplatek za předčasné ukončení stavebního spoření, ztráta garantované roční úrokové sazby z vkladů či doba vyplacení peněz na účet klienta už jsou na stavební spořitelně samotné.

Peníze na účtu

Výpovědní lhůta u stavebního spoření jsou tři kalendářní měsíce. Začíná běžet od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. To znamená, že peníze se klientovi připíší na účet obvykle za dobu delší než tři měsíce od podání výpovědi. To může být pro mnohé domácnosti problém a aktuální nedostatek financí to stejně nevyřeší.

Na druhé straně některé stavební spořitelny dokáží tuto situaci zohlednit. Například rychlejším ukončením smlouvy a tím i dřívějším připsáním peněz na účet klienta. A to tím, že vyplatí peníze dříve. Některé dokonce i do 17 kalendářních dnů. Má to ale jednu podmínku.

Klient musí zároveň vložit minimálně 10 tisíc korun na jiný buď stávající, nebo nový účet stavebního spoření. Další benevolencí stavebních spořitelen může být i to, že u smluv, které běžely alespoň tři roky, spořitelna neúčtuje žádný poplatek za předčasné ukončení smlouvy.

„Nutné je však upozornit, že spořitelna není povinna k takovéto výjimce přistoupit za všech okolností a vždy záleží na konkrétní stavební spořitelně, na čem se s klientem dohodne,“ uzavírá Jiří Kubík.