Pořídit si prostřednictvím hypotéky vlastní bydlení není levné, mladé rodiny mají problém

hypotéky

hypotéky Zdroj: profimedia.cz

reality, realitní kanceláře, hypotéky
2
Fotogalerie

Kdo uvažuje o pořízení vlastního bydlení na hypotéku, by měl mít dost našetřeno. Co všechno zaplatí ten, kdo se rozhodne pro vlastní bydlení na hypotéku?

Po zásazích České národní banky je dnes velmi těžké dostat od banky hypotéku na více než 80 procent hodnoty nemovitosti. A pokud ano, tak jen výměnou za méně příznivý úrok.

To znamená, že každý zájemce o hypotéku musí mít ve vlastních zdrojích 20 procent hodnoty pořizované nemovitosti. A v praxi většinou i více, protože odhadci bank mají tendenci pořizované nemovitosti zájemců o hypotéku o několik procent podhodnotit.

Důvod je, aby měla banka jistotou, že neprodělá v případě, že dlužník nebude splácet a ona bude muset prodat realitu. Od loňského října ale platí i další povinnosti pro zájemce o vlastní bydlení na hypotéku. Je jím limit pro jejich celkové zadlužení oproti výši jejich příjmu.

Tip: Jaké úroky banky nabízejí? Spočítejte si sazbu na naší kalkulačce

Problém s přístupem k vlastnímu bydlení má čím dál více domácností: Ono to totiž není jenom 20 procent. Dále je zde potom čtyřprocentní daň, vybavení domácnosti a další věci. Takže více a více rodin volí pronájem, i když i v jeho případě ceny jen rostou.

Na otázku, kolik člověk potřebuje peněz, aby si mohl sjednat hypotéku, si odpovězme konkrétním příkladem zájemce o hypotéku na 75metrový byt v Praze za cca 5 milionů korun cca 1,5 milionu korun ve vlastních zdrojích. 

Podle odborníků se jedná o dost vysoké sumy zejména pro startující domácnosti bez úspor. Doporučuji si tedy sednout doma s tužkou a papírem, ideálně pak s finančním poradcem a pobavit se o krátkodobých a dlouhodobých cílech vymyslet další postupy, jak se k vlastnímu bydlení, respektive úspěšné žádosti o hypotéku co nejdříve dopracovat. Protože, jak ukazuje situace na nájemním trhu, nájem zejména ve velkých městech řešením vlastního bydlení vzhledem k vysokým cenám není.

Autor je finanční poradce Partners.