Zkontrolujte si své „důchodové konto“, výpis můžete mít jednou ročně zdarma

Projekt Plníme přání seniorům

Projekt Plníme přání seniorům Zdroj: Anna Vackova

důchodkyně, ilustrační foto
Russiký důchodkyně
Ilustrační foto
Projekt Plníme přání seniorům
Projekt Plníme přání seniorům
6
Fotogalerie

Nebuďte lhostejní k penězům, které nevidíte, neznamená to totiž, že neexistují. Řeč o zejména těch penězích, které mají zaměstnavatelé odvádět za zaměstnance na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Tedy peníze, které někdy v budoucnu budete, zjednodušeně řečeno, ze systému zase čerpat. O tzv. informativní list osobního důchodového pojištění si může říct každý.

Na ČSSZ mu ve zkratce říkají IOLDP. Jen za loňský rok těchto listů „sociálka“ na žádost občanů vyhotovila a zaslala přes 105 tisíc. Kromě toho, aniž by museli poplatníci žádat, zasílá ČSSZ od roku 2015 lidem vybraných předdůchodových ročníků jejich přehled dob důchodového pojištění bez žádosti. Letos ČSSZ plánuje obeslat muže narozené v roce 1957 a ženy narozené v roce 1960.

Výpis „důchodového konta“ obsahuje přehled a také součet dob důchodového pojištění (odpracovaných let), popřípadě náhradních dob pojištění (například dobu evidence na úřadu práce), a také přehled vyměřovacích základů (výdělků) a vyloučených dob (například dočasné pracovní neschopnosti) od roku 1986.

Jednoduše řečeno: díky IOLDP si můžete snadno ověřit, zda v evidenci ČSSZ máte všechny doklady o své pracovní minulosti. Je v něm uvedena také informace o dobách neevidovaných, tzn. o obdobích, ke kterým ČSSZ v evidenci žádný doklad nemá. V případě, že vám něco nebude sedět, můžete pak nesrovnalosti řešit za všas.

Do evidence ČSSZ může každý jednou ročně nahlédnout bezplatně, respektive si nechat poslat výpis. Pro účely žádosti je možné použít tiskopis, který je k dispozici na webových stránkách ČSSZ, lze však požádat i formou vlastnoručně podepsaného dopisu. Ti, kteří mají „datovku“, mohou nahlížet přes ePortál.