Co poslouchá Václav Havelka

Havelka

Havelka Zdroj: Profimedia/archiv

The Weeknd - Dawn FM
LP - Churches
2
Fotogalerie

O hudbě, kterou rezonuje, nám pověděl frontman nezávislé rockové skupiny Please The Trees. Narodil se v Pardubicích a vyrostl v Podkrkonoší. Na českou hudební scénu výrazněji vstoupil začátkem milénia coby sólový písničkář SelfBrush. Skupina Please The Trees, je ceněná za svůj působivý mix nezávislého rocku a alternativního country, připomínajícího interprety, jako jsou Neil Young nebo Bonnie Prince Billy. 

Od které písničky, kterou napsal někdo jiný, znáš celý text od začátku do konce?

Textů oblíbených písní jiných autorů znám mnoho, neboť si je rád hraju. Úplně nejraději pak se synem v naší kapele Sun+Dead. Kdybych měl však vybrat třeba dvě nejoblíbenější, byly by to Heavy Metal Drummer od Wilco a Rockin In The Free World od Neila Younga.

Co bylo první album, které sis koupil nebo dostal?

S nástupem CD jsem si svého času jako první nosič koupil album My War od Black Flag, aniž bych ještě vlastnil CD přehrávač. Dodnes je to jedna z mých nejoblíbenějších desek a kapel, která na mě měla největší filozoficko-etický vliv.

Co nejraději posloucháš v autě nebo v MHD?

V autě je to zvuk předoucího motoru a kol svištících po vozovce. V MHD nejraději ze všeho čtu nebo bloumám pohledem po lemujících ulicích, chodcích, stromech a nebi.

Která písnička tě v poslední době nejvíc dostala?

Jackie od Yvse Tumora a B£E od Space Afrika.

Ve kterém videoklipu bys chtěl prožít jeden den života?

V klipu Taking a Page od Devendry Banharta, který se odehrává v Nepálu. A poprosil bych dní minimálně sto.

Co dalšího si poslechnout v únoru?

The Weekend - Dawn FM

Kanadský zpěvák Abel Tesfaye, známý pod uměleckým jménem The Weeknd, je už pár let jednou z nejzářivějších hvězd současné hudební scény, obzvlášť té, která je rozkročena mezi žánry, jako jsou pop, soul a r’n’b. Doslova nadšení mezi jeho fanoušky proto vyvolal fakt, že The Weeknd hned zkraje nového roku vydal své páté album Dawn FM, na kterém spolupracoval s takovými zabijáky, jako jsou Max Martin, Swedish House Mafi a, Calvin Harris a hostuje tu dokonce i Jim Carrey. Navnadit vás může už pilotní singl Sacrifice, který z ní jako kolaborace Michaela Jacksona s Daft Punk.

LP - Churches

Androgynní zpěvačka LP, vlastní jménem Laura Pergolizzi sice není výrazná svojí výškou, přesto i ona patří k hudebním velikánům posledních let. Na konci předešlého roku vydala tato americká hudebnice své už šesté album Churches, které Lauru opět představuje jako jednu z nejzajímavějších písničkářek svojí generace, která v písni umí dokonale spojit popovou melodickou přístupnost a rockový břit.

Wyfe - Good Times

Členové pražských indie kapel Holden a I Like You Hysteric se spojili do nového tělesa, pro které jsou charakteristické melancholické písně o lásce a vizuály šedivého sídliště. Název jejich nedávno vydaného debutového alba Good Times je vlastně v přímém rozporu s tím, o čem jsou jejich hořkosladké písně. Wyfe jsou však, i vzhledem ke svým předešlým zkušenostem, v každém případě jednou z nejzajímavějších kapel z tohoto ranku, co u nás v poslední době vznikla.

Článek byl poprvé uveřejněn v únoru 2022 v tištěném vydání Formen.