Pražskou burzu by mohly oživit desítky firem. Prospěly by svému byznysu i české ekonomice

Desítky tuzemských firem mají potenciál na to, aby uskutečnily primární veřejnou nabídku na pražské burze. Ve své analýze to tvrdí společnost Starteepo finančníka Františka Bostla.

Desítky tuzemských firem mají potenciál na to, aby uskutečnily primární veřejnou nabídku na pražské burze. Ve své analýze to tvrdí společnost Starteepo finančníka Františka Bostla. Zdroj: e15 / grafika

Nejnovější přísun informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

Hlavním tématem tohoto vydání Investičního newsletteru e15 je pražská burza. Podíváme se například na to, jak by mohla vypadat její budoucnost. Z průzkumu společnosti Starteepo vyplývá, že se myšlenkou primární veřejné nabídky zaobírají majitelé desítek tuzemských firem, které dosud stojí mimo veřejný akciový trh. Dotkneme se také důvodů, proč je fungující burza pro jakoukoli ekonomiku, nejen tu českou, důležitá.

Nechybí ani další novinky či zajímavosti ze světa kapitálových trhů a přinášíme také zajímavý tip ke čtení ze světa kryptoměn.

Nejprve ale graf týdne a stručný přehled zpráv.

Ještě než budete pokračovat...

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

Graf týdne

Mnoho toho bylo letos napsáno, a to i v tomto newsletteru, o vysokém podílu sedmičky největších firem podle tržní hodnoty v americkém burzovním indexu S&P 500. Nezanedbatelné zastoupení však mají akcie společností Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia a Tesla také v globálním ukazateli MSCI All-Country World.

Index zahrnuje celkem 47 světových akciových trhů – vyspělých i rozvíjejících se – a jeho součástí jsou akcie téměř tří tisíc velkých a středně velkých korporací. Pouhá sedmička firem, nazývaná rovněž Magnificent 7 či Super 7, v něm však má přibližně 17procentní podíl. Jak ukazuje graf britské investiční firmy Schroders, svou celkovou tržní hodnotou se největší americké technologické firmy téměř vyrovnají souhrnné kapitalizaci veřejně obchodovaných firem v Japonsku, Velké Británii, Číně, Francii a v Kanadě.

Super 7 akcie USASuper 7 akcie USA|Schroders

Zdroj: Schroders

Přestože je MSCI ACWI globální index, dominují mu, a nejen na předních pozicích, firmy, jejichž akcie se obchodují na burzách v USA. Například v Top 20 najdeme jen jedinou neamerickou společnost, a to tchajwanského výrobce procesorů TSMC. Celkově se americké korporace podílejí na tržní hodnotě MSCI ACWI téměř 63 procenty. To je historicky nadprůměrná úroveň. Takže pokud zainvestujete například do burzovně obchodovaného fondu iShares MSCI ACWI UCITS ETF, kupujete si primárně expozici na amerických burzách.

MSCI All Country World indexMSCI All Country World index|Reuters

Zdroj: Reuters

Trend rostoucí dominance USA je však možná zralý na obrat. „Když jedna země dominuje globálnímu portfoliu do takové míry, stojí za to se tomu více věnovat,“ říká pro Reuters Raina Oberoi, globální vedoucí výzkumu akciových řešení ve společnosti MSCI. „Vysoký podíl na tržní světové kapitalizaci a vysoké valuace samy o sobě nesignalizují bubliny, ale mohou být varovnými signály.“

Pro drobné i velké investory to může znamenat, že je na čase odchýlit se od vah jednotlivých zemí, tak jak jsou v současnosti dány indexem MSCI ACWI, a místo toho věnovat více pozornosti jiným zemím nebo regionům na úkor burz ve Spojených státech. Pro zhodnocení akciových portfolií v příštích letech by to mohlo znamenat body navíc.


Stručně 📰

Tuzemští dolaroví milionáři stále častěji zhodnocují své peníze na zahraničních burzách. Výnosy z akciových trhů se tak pro ně stávají jedním z hlavních zdrojů růstu majetku hned vedle jejich vlastních podnikatelských aktivit. Naopak do pozadí trochu ustoupily nákupy investičních nemovitostí. Vyplývá to z nejnovějšího Wealth Reportu, který zveřejnila J&T banka. (e15)

Nejznámější kryptoměna bitcoin se v závěru minulého týdne obchodovala na nejvyšších úrovních od loňského jara, když její cena překročila hranici 40 tisíc dolarů. Od začátku roku posílila tato digitální mince již o více než 150 procent. Podle Čechů podnikajících v oblasti kryptoměn to nejlepší ale bitcoin teprve čeká. (e15)

Investiční skupina PPF posílila svou pozici druhého největšího akcionáře polské společnosti InPost, která provozuje samoobslužné boxy pro vyzvednutí zboží a logistická centra pro internetové obchody zejména v západní Evropě. Podíl PPF v InPost se zvýšil na 21,71 procenta, prodávajícím byla investiční společnost Advent International. (e15)

Největší evropské cestovní kanceláři TUI se daří. Její provozní výsledek se letos oproti loňskému roku díky vysokému zájmu o dovolené více než zdvojnásobil. Příští rok očekává management nárůst o dalších 25 procent. Kromě toho firma oznámila, že zvažuje stažení svých akcií z londýnské burzy a jejich ponechání jen ve Frankfurtu. Důvodem je, že většina obchodů se odehrává na německé burze. Z Německa rovněž pochází většina investorů. (Reuters)

Nejsledovanější americký burzovní index S&P 500 je nyní na nejvyšších úrovních od března 2022, když posiloval již šestý týden po sobě. To je nejdelší vítězná šňůra od listopadu 2019. Technologický index Nasdaq uzavřel nejvýše od dubna 2022. Oba ukazatele se tak přiblížily rekordům ze závěru roku 2021. (Reuters)

Vzhůru míří také akciové burzy v Evropě, index Stoxx Europe 600 je nejvýš od začátku roku 2021, tedy období před začátkem války na Ukrajině. Německý DAX je dokonce na čerstvém rekordu. (Reuters)

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka se ohradila vůči obviněním americké investiční firmy Muddy Waters investora Carsona Blocka, s nímž jsem přinesl rozhovor v minulém vydání newsletteru. Podle Muddy Waters Vítek, který je hlavním akcionářem CPI, lže o skutečné hodnotě firmy a obohacuje se na její úkor. Podle 30stránkového vyjádření CPI PG však byly všechny transakce provedeny řádně a neměly žádné negativní důsledky pro financující banky a držitele dluhopisů. (e15)

CPI PG reakce na report Muddy Waters ResearchCPI PG reakce na report Muddy Waters Research|CPI PG

Zdroj: prezentace CPI PG


Téma týdne 📻

Kdo může oživit pražskou burzu?

Se zajímavým počinem přišla společnost Starteepo finančníka Františka Bostla. Vytipovala na 300 tuzemských firem, které by mohly být potenciálními kandidáty pro uvedení akcií na pražskou burzu. Připomeňme, že Bostlova firma je velmi aktivní v uvádění menších a středních podniků na trh Start pražské burzy. Celkem se podílela na přípravě sedmi primárních veřejných nabídek (IPO). Naposledy letos v létě to byla společnost mmcité. Na Startu se v současnosti obchodují akcie celkem 14 firem.

„Aktuální výběr 300 nejatraktivnějších potenciálních emitentů se opírá především o dlouhodobé finanční výsledky těchto firem, jejich transparentnost, i o jejich příběh a zaměření. Souhrnná tržní kapitalizace námi vybraných společností je více než 423 miliard korun,“ píše Starteepo ve své analýze nazvané IPO Index 2023. Až 30 společností by podle ní mohlo rovnou aspirovat na IPO na hlavních trzích Prime či Standard, kde je vyžadováno ocenění alespoň 2,5 miliardy korun.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat