Úprk investorů z Číny. Nový fond J&T sází nejen na české akcie. Úspěšný debut akcií firmy Arm

Zahraniční investoři, včetně České národní banky, se odvrací od čínského akciového a dluhopisového trhu.

Zahraniční investoři, včetně České národní banky, se odvrací od čínského akciového a dluhopisového trhu. Zdroj: ctk/AP

Nejnovější várka informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru E15 se dočtete:

  • zahraniční investoři se odvracejí od čínských akcií i dluhopisů,
  • J&T představila nový fond, který investuje do českých aktiv,
  • technologická firma Arm úspěšně vstoupila na burzu,
  • primární úpis nyní připravuje americký rozvozce potravin Instacart a německá obuvnická společnost Birkenstock,
  • plus další zajímavosti a informace ze světa investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Co nás zaujalo 📻

Čínský kapitálový trh je v nemilosti zahraničních investorů, ať už fondů, penzijních společností, či pojišťoven. Podle propočtů agentury Bloomberg objem jejich akcií a dluhopisů v čínských národních akciích a dluhu klesl od vrcholu dosaženého v prosinci 2021 do poloviny letošního roku o 1,37 bilionu jüanů (188 miliard dolarů), tedy o 17 procent. Nejnovější data navíc ukazují, že úprk pokračoval i během léta.

Jak na začátku srpna jako první upozornil deník e15, investic v Číně se kompletně zbavila i Česká národní banka. Ta měla od roku 2019 ve vlastnictví tamní státní dluhopisy. Ještě na konci letošního prvního čtvrtletí držela ČNB v rámci správy svých devizových rezerv čínské vládní dluhopisy za desítky miliard korun. Podle dat ke konci června však již nedržela žádné.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Deník N následně uvedl, že rozhodnutí souviselo i s bezpečnostní situací okolo Tchaj-wanu. A právě to je jedním z důvodů, proč Čínu opouštějí také další zahraniční investoři. Důležitou roli však sehrává i nepříznivý vývoj čínské ekonomiky a obavy z dopadů krize v tamním nemovitostním sektoru na celé čínské hospodářství.

Přestože se v Číně už na přelomu loňského a letošního roku uvolnila přísná omezení namířená proti šíření covidu, CSI 300 (hlavní index burz v Šanghaji a v Šen-čenu) odepsal od začátku roku k závěru minulého týdne téměř pět procent. Index Hang Seng hongkongské burzy ztratil dokonce okolo 10 procent. Naopak akciové indexy například v USA či západní Evropě letos průběžně solidně rostou.

VÝVOJ INDEXU CSI 300 Čínský akciový index CSI 300

Zdroj: Google Finance

Pohled Západu na čínskou ekonomiku se v posledních dvou třech letech celkově změnil. Dosavadní růstový model se podle expertů vyčerpal a vládní garnitura na to bude muset reagovat. Situaci jí však bude do budoucna komplikovat nepříznivý demografický vývoj.

Jsou tu však i další důležité aspekty, například geopolitické napětí mezi USA a Čínou či zhoršování obchodních vztahů mezi Čínou a Západem. To se projevuje hlavně embargy ze strany Washingtonu na vývoz některých nejpokročilejších technologií do Číny. Američtí politici také vyjadřují stále silnější nelibost nad investicemi amerických penzijních fondů do čínských cenných papírů.

Předchozí vydání newsletteru:

Na důvěře zahraničním investorům nepřidávají ani prohlubující se zásahy Pekingu do ekonomiky a zhoršující se regulatorní prostředí. Jak upozornil ve Financial Times Jay Newman, bývalý portfolio manažer amerického hedgeového fondu Elliot, například nové paragrafy v tamních antišpionážních zákonech zhorší přístup investorů, analytiků či poradenských firem k informacím o čínských firmách či o ekonomice druhé nejlidnatější země světa.

Navzdory všem těmto problémům však může Čína podle názoru některých expertů stále nabízet zajímavé investiční příležitosti. „Jsem opatrný, pokud jde o dlouhodobý ekonomický výhled, a jsem si vědomý rizik souvisejících s geopolitikou,“ řekl Bloombergu Xin-Yao Ng, portfolio manažer britské investiční společnosti Abrdn. Dodal ale, že kapitálový trh v Číně je velmi široký a se spoustou různých příležitostí. Za zajímavé označil nízké valuace řady akciových titulů, což podle něj vytváří příležitosti pro „stock pickery“, tedy investory kupující cenné papíry do portfolií na základě hospodaření jednotlivých firem.


Co se děje na trzích 📈

S novým fondem oslovuje tuzemské investory J&T Investiční společnost. Jeho název Naše Česko napovídá, že zhodnocovat kapitál klientů bude investicemi do českých akcií, firem a do dalších tuzemských aktiv. Počáteční seed kapitál odpovídající částce 10 milionů eur dodala J&T Banka. Další stovky milionů by měli v příštích měsících přidat kvalifikovaní investoři.

Aby fond obsáhl všechny důležité části české ekonomiky, bude stát na čtyřech pilířích: veřejně obchodované akcie, private equity investice, venture investice a nemovitosti. Půjde o dlouhodobé investice a s tím souvisí i pro klienty doporučený sedmiletý horizont. Do podobných aktiv typicky vkládají kapitál i velmi bohatí investoři (UHNWI) a nadační fondy amerických univerzit.

„Fond Naše Česko v jedné struktuře kombinuje všechny důležité třídy aktiv, které jsou spojené s růstem České republiky. Díky tomu investor nemusí hledat jednotlivé investice sám,“ řekl Martin Cakl, portfolio manažer fondu. „Fond je aktivně řízen tak, že jednotlivé pozice neustále vyhodnocujeme a upravujeme dle aktuální tržní příležitosti.“

Podle Cakla nápad na nový fond přišel na základě přesvědčení, že i Česko nabízí růstové byznysové příběhy. „Naše země dokázala, že umí produkovat výjimečné talenty a firmy, cílem fondu je právě do nich investovat, a plně tak využít domácího potenciálu,“ poznamenal.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat