Antigenní testy na koronavirus fungují, ukázala studie. Mohlo by to zrychlit testování

Odběrové místo pro testy na koronavirus

Odběrové místo pro testy na koronavirus Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Některé antigenní testy jsou dostatečně spolehlivé na to, aby mohly být použity pro testování pacientů s podezřením na nemoc COVID-19. Vyplývá to ze studie zdravotnického holdingu Akeso, 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a společností Spadia Lab. Antigenní testy lze vyhodnotit rychleji než nyní obvykle používané PCR testy, což by mohlo zdravotníkům pomoci v boji proti epidemii.

„Na výsledky PCR čekáme příliš dlouho a máme omezenou kapacitu, což nás velmi limituje v rutinním provozu. Výsledky některých antigenních testů nás zklamaly, ale nakonec se zdá, že jsme našli test použitelný pro naši praxi.“ řekl František Vlček, ředitel pro procesy a kvalitu v Akeso holding.

Podle něj má PCR testování stále svou nezastupitelnou roli, ale když se podařilo najít dostatečně spolehlivé antigenní testy, mohlo by to změnit strategii boje proti koronaviru. „Rychlé, dostupné a levné testování se v mnoha zahraničních zemích osvědčilo jako velmi účinná alternativa plošných zákazů a omezení,“ řekl Vlček.

Do studie bylo zařazeno celkem 500 osob přicházejících do odběrových míst v Hořovicích a Berouně na standardní PCR test. Lidé zařazení do studie zároveň absolvovali i antigenní test, následně se hodnotila shoda výsledků. Autoři studie upozorňují, že se jedná o předběžné výsledky.