eRouška se blíží milionu stažení. Pomohla kampaň. Lidl v žebříčcích aplikací klesá

eRouška, ilustrační foto.

eRouška, ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Jan Jiroušek, šéf projektu eRouška.
eRouška a její fungování.
Aplikaci eRouška najdete v Google Play nebo v App Store
SMS od ministerstva zdravotnictví.
Žebříček nejlepších aplikací Google Play vs. App Store.
6
Fotogalerie

Aplikace eRouška trhá rekordy v počtu stažení. Na prvním místě v žebříčcích popularity jak v App Store Applu, tak v Google Play v systému Android poráží jiné komerční služby. V posledních dnech se přitom dlouho na špici držela nákupní aplikace Lidlu. Prvnímu místu pro eRoušku pomohla mimo jiné úterní kampaň, kdy občané obdrželi SMS zprávu, vyzývající k jejímu používání.

Aplikaci eRouška si v mobilech do dnešního dne aktivovalo 861 tisíc lidí. Za poslední den, kdy operátoři rozesílali SMS, přibylo 178 tisíc nových uživatelů. 

Úterní kampaň ze strany ministerstva zdravotnictví výrazně napomohla k masivnímu nárůstu počtu stažení eRoušky. Hlavní hygienička ČR, Jarmila Rážová, v rozeslaných SMS zprávách prosila občany, aby si na své chytré telefony nainstalovali již zmíněnou aplikaci a stručně vysvětlila její smysl. 

Jak funguje eRouška v jednoduchém krátkém videu

Do té doby byla aplikace eRouška na prvním místě v žebříčku aplikací pouze v App Storu a v Google Play vedl sále Lidl, což se ale po několika hodinách za doprovodu této kampaně změnilo a v současné chvíli vede eRouška i v Google Play. O instalaci eRouška prosil i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) při svém úterním televizním projevu. Podle Prymuly ovšem pro to, aby aplikace plně fungovala, potřebovala ještě asi dalších pět milionů stažení. 

Podle dostupných informací z facebookového profilu eRouška vložilo v úterý do aplikace kód pro odeslání dat 365 lidí s pozitivním testem na COVID-19. Varováno tak bylo 5 200 uživatelů aplikace, kteří se pohybovali v jejich blízkosti a mohli tak s nakaženými přijít do styku.

Technologie, které pomáhají společnosti čelit náporu pandemie COVID-19 jsou obecně na vzestupu. I podle nich lze sledovat, jak velké téma boj s koronavirem nyní ve společnosti je. Mezi nejpopulárnějšími aplikacemi na vrcholech žebříčků jsou služby pro vzdálené hovory Microsoft Teams nebo Google Meet, Zoom, Discord případně Google Classroom pro organizaci vyučování na dálku.