Nový kompenzační bonus pro OSVČ: 1 000 korun denně a nárok pro více žadatelů

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
3
Fotogalerie

Nový kompenzační bonus pro OSVČ a malá eseróčka je štědřejší. Na nový kompenzační bonus má nárok širší okruh žadatelů. Částka je 1 000 korun denně. Nový kompenzační bonus platí zpětně od 1. února 2021.

Dle Ministerstva financí je nový kompenzační bonus jedním ze tří pilířů inovované státní podpory. Ta se nově vyplácí formou nového kompenzačního bonusu, z programu Antivirus a poté i z připravovaného programu Ministerstva průmyslu a obchodu pracovně nazvaného COVID 21.

„V rámci nového kompenzačního bonusu se Ministerstvo financí vrátilo k jarnímu pojetí, kdy nárok vznikal všem podnikatelům poškozeným nejen dopady vládních opatření, ale i v důsledku pandemie jako takové,“ říká Michal Žurovec, ředitel odboru Vnější vztahy a komunikace Ministerstva financí ČR.

„Na bonus nyní dosáhnou i ti živnostníci, kteří mají třeba jen pokles poptávky po svém zboží či službách. Klíčové přitom je umět prokázat propad příjmů vyšší než 50 procent,“ říká ministryně financí Alena Schillerová k nově zavedenému kvantifikátoru 50 procent příjmů.

Kdo má nárok na kompenzační bonus

Propad tržeb o nejméně 50 procent je posuzován za kalendářní měsíc předcházející danému bonusovému období. Tržby se porovnávají s průměrem za čtvrtletní srovnávací období z doby před vypuknutím pandemie.

Ministerstvo financí uvádí příklad: Například v prvním novém bonusovém období za únor 2021 se budou srovnávat příjmy za leden 2021 s měsíčním průměrem za období od 1. listopadu 2018 do 31. ledna 2019. Pro začínající podnikatele se srovnávací období posouvá až po zahájení jejich činnosti.

„Tím, že srovnáváme kalendářní měsíc předcházející bonusovému období, umožňujeme žadatelům podat žádost již na začátku každého bonusového období. Vládní pomoc tak mohou lidé obdržet o to dříve,“ vysvětluje Alena Schillerová.

Výše kompenzačního bonusu

Hlavní novinkou pro většinu příjemců je navýšení nového kompenzačního bonusu z 500 korun na 1 000 korun denně. „Bonus je přitom individuálně zastropován pro subjekty s typicky nižšími příjmy, jako jsou důchodci či studenti, aby nedocházelo v jednotlivých případech k nespravedlivému překompenzování. V případě dohodářů pak zůstává zachována původní výše bonusu 500 korun denně,“ vysvětluje Michal Žurovec.

Kompenzační bonus a karanténa

Novinkou je také možnost nároku na kompenzační bonus 500 korun za dny, kdy měl potenciální příjemce nařízenou karanténu nebo izolaci. „Tímto dílčím opatřením narovnáváme situaci mezi živnostníky a zaměstnanci, kteří mají nově nárok na příspěvek v karanténě. Nezbytnou podmínkou je samozřejmě účast živnostníka na nemocenském pojištění,“ doplňuje Alena Schillerová.

Bonusová období už nejsou svázána s trváním nouzového stavu. Návrh zákona zavádí dvě bonusová období odpovídající únoru a březnu letošního roku. Pokud nadále potrvají krizová opatření, vláda může dle návrhu zákona zavést další bonusová období odpovídající vždy jednomu dalšímu kalendářnímu měsíci (a to nejdéle do konce roku 2021).

„Nový kompenzační bonus platí zpětně od 1. února 2021. Částečný překryv prvního období nového bonusu v únoru 2021 s posledním obdobím stávajícího bonusu (období od 1. do 15. února 2021) se řeší formou započtení. To znamená, že nově nárokovaný bonus za únor v maximální možné výši 28 000 korun je případně snížen o již vyplacenou částku původního únorového bonusu,“ uvádí Žurovec.

Formulář a žádost o kompenzační bonus

Kompenzační bonus je technicky vratkou daně z příjmů ze závislé činnosti, kterou budou oproti žádosti stvrzené čestným prohlášením vyplácet finanční úřady. Finanční správa přitom zachová jednoduchou online žádost dostupnou v podobě formuláře online na webu ministerstva financí.

„Podat žádost je možné e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně,“ dodává Michal Žurovec.