Schodek letošního rozpočtu bude půl bilionu, schválila vláda

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
4
Fotogalerie

Kabinet jednomyslně schválil zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun. Návrh počítá nově s dopady daňových změn platných od počátku roku. V České televizi to oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změnu rozpočtu navrhne ministryně schválit ve stavu legislativní nouze. Kabinet také souhlasil s navýšením kompenzačního bonusu pro podnikatele.

„Novela reflektuje aktuální vývoj boje s pandemií, úpravy ve vládních programech přímé pomoci, snížení daňového zatížení zaměstnanců o čtvrtinu a aktuální výzvy související se zatížením zdravotního systému, masivní vakcinací a testováním obyvatelstva,“ uvedlo ministerstvo financí.

Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové se tak přijetí daňového balíčku na konci loňského roku ukazuje v souvislosti se zvýšením schodku rozpočtu ještě více nezodpovědné, než se jevilo koncem loňského roku, kdy byla změna přijata.

 

„Konsolidace veřejných financí je tak nyní ještě více v nedohlednu. Ratingové agentury, které v posledních týdnech potvrdily stávající rating i výhled ČR, se přitom shodovaly na tom, že pro budoucí ratingovou trajektorii ČR je klíčové snížení rozpočtových deficitů a pokles, nebo alespoň stabilizace dluhu v dalších letech,“ dodala Zamrazilová. Zvýšení schodku podle ní povede k růstu veřejného dluhu zhruba na 46 procent HDP, přičemž ještě v lednu ministerstvo financí počítalo s 43,3 procenta HDP.

„Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Změny daní v podobě zrušení superhrubé mzdy, snížení zdanění, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 korun a změně rozpočtového určení daní povedou podle dnešních informací ministerstva financí k poklesu příjmu rozpočtu o 89,5 miliardy korun. Příjmy také negativně ovlivní výplata nového kompenzačního bonusu, která přijde státní rozpočet v únoru a březnu podle ministerstva na 18 miliard korun.

Dvojnásobný kompenzační bonus

Vláda také schválila návrh nového zákona o kompenzačním bonusu. Příspěvek již nově nebude navázán na nouzový stav a počítá s tím, že podpora bude zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Zákon zvyšuje denní příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem z 500 na 1000 korun, pracovníkům na dohodu zůstane příspěvek 500 korun denně. Po schválení v parlamentu by měl zákon platit zpětně od 1. února.

Návrh zavádí dvě bonusová období odpovídající únoru a březnu letošního roku. Vláda současně zákonem získá mandát zavést další bonusová období odpovídající vždy jednomu dalšímu kalendářnímu měsíci, a to nejdéle do konce roku 2021.

Navrhovaný schodek je ale podle ekonomů neopodstatněný. Situaci i odhadům by odpovídal schodek kolem 400 až 450 miliard korun.     

 

Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet v rekordním schodku 367,4 miliardy korun. Rozpočet na loňský rok, který schválila sněmovna, počítal s deficitem 500 miliard korun, poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili kvůli dopadům epidemie koronaviru z původních 40 miliard korun.

Za první měsíc roku skončilo hospodaření státního rozpočtu ve schodku 31,5 miliardy korun. Šlo přitom o nejvyšší lednový schodek od vzniku ČR.