Slevy na dani: Kdy je můžete uplatnit?

Slevy na dani 2024 za rok 2023: Velký přehled

Slevy na dani 2024 za rok 2023: Velký přehled

Neplaťte na daních více než je nutné, základ daně za rok 2023 si můžete snížit o takzvané nezdanitelné části základu daně nebo využít slevy na dani. Zatímco OSVČ podávají daňové přiznání, zaměstnanci musí o roční zúčtování daně za rok 2023 požádat zaměstnavatele do 15. února, stejný termín platí pro dodání podkladů na účtárnu zaměstnavazele potvrzujících nárok na „slevy“.

Daňové slevy je možné uplatňovat při výpočtu čisté mzdy pouze u jednoho zaměstnavatele. Zaměstnanci pracující pro více zaměstnavatelů daňové slevy nemohou uplatňovat u všech. Nástupem do nového zaměstnání se tedy automaticky prohlášení k dani nepodepisuje. Nárok na daňové slevy mají i pracující penzisté nebo studenti. Prohlášení k dani je možné podepsat i při práci na některou z pracovních dohod.

Všechny daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Dle zákona o dani z příjmu je možné v daňovém přiznání (resp. ročním zúčtování daně) podávaném v roce 2024 za rok 2023 při splnění zákonných podmínek uplatnit tyto daňové slevy a odpočty ze základu daně:

Daňové slevy a odpočty ze základu daně

Sleva na daňového poplatníka

Všichni daňový poplatníci mají nárok na základní daňovou slevu na poplatníka. Sleva na dani je ve výši 30 840 korun, tedy 2 570 korun měsíčně. 

Sleva na poplatníka se uplatňuje v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně vždy v plném rozsahu, bez ohledu na další skutečnosti. U ostatních daňových slev musí být splněny zákonné podmínky a při splnění pouze po část roku se uplatní tyto slevy na dani v poměrné výši.

Držitel průkazu ZTP/P má nárok i na roční slevu na dani ve výši 16 140 korun, tedy 1 345 korun měsíčně. Náleží ale jen za měsíce na jejichž počátku měl poplatník rozhodnutí Úřadu práce ČR o jeho přiznání.

Více: Sleva na poplatníka v roce 2024 >>>

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro daň z příjmu v XML nebo PDF formátu. Formulář  vyplníte snadno, k dispozici je i verze pro OSVČ včetně přehledů pro pojišťovny. Pokud si při vyplňování tohoto formuláře pro daňové přiznání nejste jistí, můžete využít i služeb účetní. 

Online formulář pro daňové přiznání 2024 >>>

Konec března se blíží a stále nedisponujete kompletní dokumentací a spracovaným účetnictvím? Nebo se potýkáte s vysokými daňovými povinnostmi a platbami pojistného? Můžete si prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání a placení daní o tři měsíce:

Posunout termín podání daňového přiznání >>>

Sleva na dani - důchodce

Pracující důchodce má nárok na běžnou slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun, tedy 2 570 korun měsíčně.

Sleva na dani - invalida

Pokud máte přiznaný invalidní důchod, nemusíte mít obavu, že již nemůžete být ekonomicky aktivní. Je zcela běžné, že invalidní důchodce je zároveň OSVČ.  Sleva na dani je podmíněna stupněm invalidity:

  • Invalidita I. a II. stupně - 2 520 korun ročně, tedy 210 korun měsíčně.
  • Invalidita III. stupně - 5 040 korun ročně, tedy 420 korun měsíčně.

Sleva na dani na dítě

Stát podporuje rodiny s dětmi právě prostřednictvím daňového zvýhodnění v podobě slevy na dani. Slevu na vyživované dítě si může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. U zaměstnanců je uplatňována každý měsíc, u OSVČ jednou ročně na základě daňového přiznání. Navíc mohou tyto výhody čerpat i OSVČ, které uplatňují výdajové paušály.

Daňové zvýhodnění:

  • Na 1. dítě je sleva na dani 15 204 korun, tedy 1 267 korun měsíčně.
  • Na 2. dítě je sleva na dani 22 320 korun, tedy 1 860 korun měsíčně.
  • Na 3. a další děti je sleva na dani 27 840 korun, tedy 2320 korun měsíčně.

V případě postiženého dítěte jsou slevy na dani vyšší:

  • Na 1. dítě (ZTP/P) je sleva na dani 30 408 korun, tedy 2534 korun měsíčně
  • Na 2. dítě (ZTP/P) je sleva na dani 44 640 korun, tedy 3720 korun měsíčně
  • Na 3. dítě (ZTP/P) je sleva na dani 55 680 korun, tedy 4640 korun měsíčně

„Například zaměstnanec s hrubou mzdou 25 tisíc korun mající nárok na daňové zvýhodnění na dvě děti 3 127 korun nezaplatí žádnou daň z příjmu a ještě dostane od státu daňový bonus v částce 1 947 korun,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Slevu můžete uplatňovat do osmnáctých narozenin dítěte, a pokud bude dítě nadále studovat, tak až do jeho 26 let. Pokud bude sleva vyšší než daň, máte nárok na přeplatek v podobě daňového bonusu.

Sleva na dani - manžel/manželka

Slevu na manželku (manžela) můžete uplatnit, pokud vlastní roční příjmy této osoby nepřesáhnou limit 68 tisíc korun. Sleva dosahuje 24 840 korun (ve dvojnásobné výši pak u držitele průkazu ZTP/P).

  • Sleva na vyživovanou manželku/manžela - 24 840 korun ročně.
  • Sleva na vyživovanou manželku/manžela ZTP - 49 680 korun ročně.

Limit příjmu pro manželku: Změny od roku 2024

Za uplynulý rok je možné uplatnit daňovou slevu na manželku (manžela), pokud její nebo jeho vlastní rozhodné příjmy nepřekročily 68 tisíc korun.  

„Právě tato vysoká daňová sleva, kterou nelze v poměrné výši čerpat během roku, ale až za celý rok, je často důvodem vysokého daňového přeplatku,“ doplňuje Gabriela Ivanco s tím, že nadále v roce 2025 za rok 2024 již tuto slevu uplatní pouze rodiče, kteří vychovávají dítě do věku tří let.

Svatba během roku - příklad

Paní Markéta byla po celý rok 2022 na rodičovské dovolené a pobírala pouze rodičovský příspěvek, který se do vlastního rozhodného příjmu pro účely daňové slevy na manželku nezapočítává. Do manželství však s panem Martinem vstoupila až 12. 9. 2023.

Pan Martin bude moci v daňovém přiznání uplatnit slevu na manželku jen v částce 6 210 korun (2 070 korun x 3 měsíce). Poprvé lze uplatnit slevu na manželku za měsíce, kdy trvá manželství k 1. dni daného měsíce. Na družku nelze slevu čerpat, a to ani v případě výchovy dítěte ve společné domácnosti.

Sleva na dani - Student

Sleva na studenta je počínaje rokem 2024 zrušena. Pokud jste ale v roce 2023 při studiu podnikali, slevu uplatníte při podání daňového přiznáníRoční sleva na studenta činí 4 020 korun, v případě splnění statusu studenta pouze po část roku se uplatní v poměrné výši, tj. 335 korun za každý takový měsíc.

Při souběžném studiu na více školách se daňová sleva nenásobí. Při studiu po celý kalendářní rok 2023 uplatní studenti slevy na dani z příjmu fyzických osob minimálně v souhrnné výši 34 860 korun (sleva poplatníka 30 840 korun  + sleva na studenta 4 020 korun).

Sleva na dani - školka, školkovné

Za rok 2023 může zaměstnanec v ročním zúčtování daně a OSVČ v daňovém přiznání naposledy uplatnit školkovné až ve výši 17 300 korun na každé dítě. Od roku 2024 je pak školkovné zrušeno.

Slevu může uplatnit pouze jeden z rodičů a druhou podmínkou je, že musí rodič žít s dítětem v jedné domácnosti. V praxi nemusí čerpat daňové zvýhodnění na dítě a školkovné ten stejný rodič.„Pro uplatnění školkovného je nutné doručit potvrzení od školky a pro slevu na manželku čestné prohlášení,“ doplňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Více: Školkovné: Jak slevu naposledy využít? >>> 

Výše školkovného - příklad

Zaměstnankyně Jana uplatňovala během roku při výpočtu čisté měsíční mzdy slevu na poplatníka a daňové zvýhodnění na dceru. Školkovné se však uplatňuje až za celý kalendářní rok. V ročním zúčtování daně uplatní paní Jana školkovné na dceru ve výši 12 000 korun.

Mimo uvedené slevy a daňové zvýhodnění již neuplatňuje paní Jana žádnou jinou daňovou slevu ani daňový odpočet. Po provedeném ročním zúčtování daně jí vznikne nárok na daňový přeplatek právě ve výši 12 000 korun (bez zohlednění daňového zaokrouhlování), neboť o tuto částku bude nižší roční daň z příjmu než zaplacené měsíční zálohy na dani.

„Všechny daňové slevy snižují pouze částku daně z příjmu, na výpočet sociálního pojištění a zdravotního pojištění nemají žádný vliv,“ dodává Gabriela Ivanco.

Penzijní a životní připojištění: Jaké jsou podmínky?

Pokud si přispíváte na „penzijko“ více než 1 000 korun měsíčně, i zde se vám otevírá možnost ke snížení základu daně. Jelikož jste ale k první tisícikoruně již dostali státní příspěvek, musíte brát v potaz jen částku, která tisíc korun převyšuje. „Pokud například měsíčně platíte 3 000 korun, pro výpočet snížení daňového základu je rozhodující částka 2 000 korun. Maximálně si základ daně můžete takto snížit o 24 tisíc korun s výslednou slevou na dani 3 600 korun,“ přibližuje Jana Jáčová z účetní firmy UOL Účetnictví.

Stejnou částku můžete uplatnit i v případě životního pojištění. Je však potřeba splňovat více podmínek. „Jedná se třeba o to, že pojistné plnění bude vyplaceno nejdříve v 60 letech, smlouva musí být uzavřena nejméně na 60 měsíců, nesmí se jednat o pouhé pojištění rizik a mnoho dalšího,“ uvádí Jáčová.

„Určitě si včas pohlídejte, aby vám příslušné organizace zaslaly potvrzení o obdržených platbách. Příspěvky od zaměstnavatele se pro účely daňového odpočtu nezapočítávají,“ doplňuje Jiří Šindelář, ředitel daňového oddělení společnosti Crowe.

Kalkulačka: Životní pojištění a daňový odpočet >>>

Úroky z úvěru na bydlení: Jak na výpočet?

Od základu daně si můžete také odečíst zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. Úroky z hypotéky na vlastní bydlení nebo jeho rekonstrukci totiž patří k nezdanitelné části základu daně. Důležité je splňovat podmínku, aby nemovitost sloužila k vašemu bydlení, případně někomu z blízké rodiny. Pro maximální výši odpočtu je rozhodující, kdy jste si nemovitost na hypotéku koupili.

„Pokud k tomu došlo před 1. lednem 2021, horní hranice pro odpočet je 300 tisíc korun a tudíž je možné na dani ušetřit až 45 tisíc korun. Po tomto datu jde nejvýše o 150 tisíc korun za rok a slevu 22 500 korun,“ vysvětluje Jana Jáčová.

Splácíte-li hypotéku, od banky dostanete příslušné potvrzení. „Jsou-li účastníky hypoteční smlouvy oba manželé, zvažte, pro kterého z manželů bude uplatnění úroků z hypotečního úvěru výhodnější,“ upozorňuje Petr Kchimel, daňový poradce ze společnosti Samak Tax.

Dary a darování krve

Jestliže jste jako fyzická osoba loni přispěli na dobročinné účely, můžete si dar odečíst od základu daně. Celková částka daru však musí dosahovat alespoň 1 000 korun, nebo musí přesáhnout 2 procenta základu daně. Z důvodu covidové pandemie a války na Ukrajině se navíc zavedla výjimka pro horní hranici. Maximálně si tak můžete zatím odečíst až 30 procent základu daně oproti dřívějším 15 procentům. 

A nejde pouze o finanční dary, počítá se také dárcovství krve či kostní dřeně. Jako dárci krve si za jeden odběr z daňového základu odečtete 3 000 korun a například dárci kmenových buněk nebo kostní dřeně pak 20 tisíc korun. „Opět si vždy vyžádejte příslušná potvrzení, určitě se taková snaha v podobě přeplatku na dani vyplatí,“ radí Petr Kchimel.

Více: Darování krve a odpočet daně>>>

Výdaje na další vzdělávání - v roce 2024 naposledy

Naposledy si pak můžete odečíst také platby za zkoušky profesní kvalifikace. Odpočet se vztahuje na zkoušky zveřejněné v Národní soustavě kvalifikací. Nespadají sem tedy zájmové a jazykové kurzy, ani rekvalifikační kurzy. Odečíst si navíc můžete jen náklady za zkoušku, nikoliv za samotný kurz.

Maximálně si můžete odečíst 10 tisíc korun za rok, v případě osob se zdravotním postižením je maximum 13 tisíc korun, u těžšího zdravotního postižení pak 15 tisíc korun. Za rok 2024 bude tato nezdanitelná část daně zrušena.

Odborové příspěvky - v roce 2024 naposledy

Odborové příspěvky odečtete za rok 2023 také naposledy, odečet dosahuje 1,5 procenta zdanitelných příjmů nebo 3 000 korun. Od letošního roku, tedy za rok 2024, je tato možnost rovněž zcela zrušena.