Paprika a rajčata s příchutí luxusu. Drahá zelenina se stává standardem

Farmáři v jižní a západní Evropě se přitom potýkají s tím, že zeleninu nemá kdo sklízet

Farmáři v jižní a západní Evropě se přitom potýkají s tím, že zeleninu nemá kdo sklízet Zdroj: Reuters

Paprika patří mezi nejrychleji zdražující zeleninu
Ceny rajčat stouply prakticky o polovinu
Nerostou jen ceny zeleniny, zdražení se dotkne i ovoce, například tuzemských jahod
..
..
6
Fotogalerie

Vybíjení chovů prasat v USA, zdražování rýže a pšenice, drahá zelenina v českých obchodech a rovněž dražší pochoutka hispterů – avokádo. To vše způsobila současná pandemie koronaviru, která již nyní zásadně ovlivňuje trh s potravinami. Nepříznivý vliv pandemie navíc přichází v situaci, kdy úrodu zeleniny poškozuje sucho a vepřové maso zase zdražilo kvůli prasečímu moru, který způsobil pokles produkce vepřového v Číně.

Sklizeň zeleniny již v minulých letech poškodila nepřízeň počasí. „Suché roky výrazně poškodily sklizeň v celé Evropě. Vysoká cena zeleniny se stává téměř standardem, což dlouhé roky nebylo,“ uvádí předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Je to patrné i na vývoji cen zeleniny v obchodech. Například před dvěma lety stál kilogram rajčat necelých 45 korun, nyní se v obchodech prodává za zhruba 65 korun. Ještě větší nárůst je patrný u papriky, která stála okolo 57 korun a nyní nejlevnější paprika stojí téměř devadesát korun.

Zde svou roli sehrává právě koronavirová pandemie, která ztěžuje a prodražuje například kamionovou dopravu. „Aktuální dopady jsou na plodové zelenině jako rajčata, papriky, které se v tuto dobu dováží ze Španělska. Zde je nárůst ceny určitě někde kolem třiceti procent,” říká Hanka.

Výrazné zlevnění se přitom letos nedá čekat ani s příchodem sklizně v Česku. „Vzhledem ke stávajícímu suchu a napjaté situaci s pracovní silou se nedá čekat, že by pokles cen byl nějak zásadní,“ uvádí Hanka a doplňuje: „Rozhodně se cena zeleniny v letošním a pravděpodobně ani příštím roce nevrátí na úroveň, na kterou jsme byli zvyklí před třemi, pěti lety.“

Česká republika je ovšem závislá nejen na dovozu zeleniny, ale i ovoce. Ze Španělska se dováží broskve či jahody, z Itálie pak jablka, hrušky nebo například i meruňky. „Otázkou je, jak se tam bude zvládat sklízet a jak bude fungovat doprava zboží přes hranice,“ uvádí Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. Právě Itálie a Španělsko jsou nejvíce koronavirem postižené evropské země.

Dlouhodobě ale ceny nemusí výrazně růst kvůli negativnímu dopadu boje s pandemií na tuzemskou ekonomiku. „Je třeba se připravit, že dojde ke  zmražení růstu mezd a zvýšení nejistoty. Domácnosti budou zvažovat útratu každé koruny,“ zdůrazňuje Ludvík. 

Obě unie zároveň upozorňují na vysokou sazbu daně z přidané hodnoty ve výši patnáct procent, která se uplatňuje na ovoce a zeleninu,což se odráží pochopitelně na ceně. „U točeného piva se sníží od května DPH na deset procent. Je to trochu nelogické, že alkohol bude zatížen nižší daní než čerstvé ovoce a zelenina,“ podivuje se Ludvík.

Zdražování se ale zdaleka netýká jen Česka. Ve světě zdražují klíčové potraviny jako rýže či pšenice. Konkrétně rýže je nejdražší od roku 2011. „Zemědělství je těžce zasaženo spíše načasováním karantén, než jejich délkou, kvůli striktním termínům výsadby a sklízení,“ uvedl Samarendu Mohanty, regionální ředitel peruánské neziskové organizace International Potato Center. Ta se zabývá výzkumem zabezpečení potravin. 

Ve sklizni rýže v Thajsku mohou přitom chybět zaměstnanci z Kambodže, kteří se v době karantény vrátili domů. Podobné problémy s nedostatkem sezonních pracovníků ostatně řeší zemědělci v Británii, Španělsku či Německu. Nová sklizeň v Evropě bude podle Hanky na tom, zda se podaří zajistit  dostatek pracovních sil. „Pokud kdekoliv v Evropě dojde k výpadku, tak nedostatek zeleniny, který trvá již dva roky, se ještě prohloubí,“ upozorňuje Hanka.

Situace je složitá i v případě vepřového. Loni táhla cenu masa poptávka z Číny. Navíc zásobování světového trhu se může ještě zhoršit kvůli tomu, že americká jatka zastavila výrobu, což nutí americké a kanadské farmáře k vybíjení svých chovů prasat, protože je nemají komu prodat. Jatka byla zavřena kvůli onemocnění koronavirem mezi zaměstnanci.

„Farmáři napříč zemí nebudou mít jednoduše komu své zvířata prodat ke zpracování. Miliony zvířat - kuřata, prasata a dobytek - budou zlikvidovány,“ prohlásil John Tyson, předseda představenstva Tyson Foods. Jde o největšího zpracovatele masa v USA. 

Podle Tysona jde o zásadní narušení dodavatelského řetězce v potravinách. Ostatně kvůli obavám, že bude nedostatek potravin v amerických obchodech, přijal americký prezident Donald Trump příkaz, že zpracovatelé masa mají zůstat v  provozu. Zařadil totiž potravinářské firmy mezi takzvanou kritickou infrastrukturu.