Bitcoin překonal 33 tisíc dolarů. Na trhu nastala mánie, míní analytik

Bitcoin poslední dobou překonává jeden cenový rekord za druhým.

Bitcoin poslední dobou překonává jeden cenový rekord za druhým. Zdroj: reuters

Kurz nejrozšířenější kryptoměny rekordně roste i v úvodu roku 2021. Bitcoin po několika marných pokusech v posledních dnech prorazil v sobotu po poledni hranici 30 tisíc dolarů (přes 644 100 korun). Výše ve své jedenáctileté historii dosud nebyl. Později se hodnota virtuální měna dostala těsně nad 33 tisíc dolarů (708 tisíc korun).

Za uplynulý měsíc si bitcoin připsal přes 40 procent a za celý rok 2020 se jeho hodnota zvýšila téměř čtyřikrát.

Hranici 20 tisíc dolarů bitcoin poprvé překonal 16. prosince, tedy před dvěma týdny. Jen na Štědrý den si tato kryptoměna připsala bezmála 25 procent. Širší index kryptoměn Bloomberg Galaxy Crypto se v roce 2020 zvýšil o 270 procent.

„Po prolomení hranice 20 tisíc dolarů bitcoin a kryptoměny obecně vážou intenzivněji pozornost médií i laické veřejnosti. Zesiluje fenomén strachu z nevyužité životní příležitosti ke snadnému zbohatnutí. Výsledkem je mánie, která má s fundamentálním vývojem máloco společného,“ uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  Odborník na virtuální měny a hlavní ekonom banky Creditas Dominik Stroukal na twitteru podotknul, že nyní očekává cenovou korekci bitcoinu.

Podle Kovandy ale není nezdravý samotný základ této mánie. „Trvaleji cenovému růstu bitcoinu a některých dalších kryptoměn nahrává extrémně expanzivní politika centrálních bank a také zvýšený zájem institucionálních investorů, včetně známých jmen konvenčního finančního světa jako například společnosti PayPal. Řekněme, že bitcoin je nyní přece jenom v určité bublině, avšak po jejím splasknutí jeho cena nikdy neklesne pod 10 tisíc dolarů za kus. Do této sumy jde tedy o bezpečný přístav,“ dodává ekonom. 

Názory na bitcoin ale nejsou jednotné. Jeho zastánci ho považují za ochranu před poklesem dolaru a rizikem zrychlení inflace kvůli obrovským stimulačním opatřením. Počet bitcoinů je totiž zastropován na 21 milionů. Kryptoměna se dostala na růstovou trajektorii loni s menším odstupem poté, co došlo k pravidelné redukci nově vygenerovaných mincí v rámci takzvaného halvingu (půlení).

Jiní zpochybňují oprávněnost bitcoinu jako investice a upozorňují na jeho historii divokých růstů následovaných propady.

>>> Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 a upozornění na prudké cenové pohyby kryptoměn vás nemine

Rodící se odvětví kryptoměn se také stále potýká s kontrolami regulátorů. Americká Komise pro cenné papíry a burzy tento měsíc obvinila firmu Ripple Labs a její nejvyšší představitele z poskytování zavádějících informací investorům v souvislosti s kryptoměnou ripple (XRP).

Ta podle úřadů spíše než digitální měnu připomíná svým fungováním cenný papír. Firma plánuje napadnout obvinění u soudu, vývoj však potvrzuje vyhlídky na přísnější kontrolu nad digitálním majetkem.

Sledujte kurz kryptoměny v reálném čase: