Bitcoiny netknuté 11 let se začaly hýbat. Spekulanti se bojí, že je tvůrce kryptoměny rozprodá

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Zaměstnanec pracuje na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii
Zaměstnanec pracuje na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii
Zaměstnanec pracuje na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii
Zaměstnanci pracují na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii
Ilustrační foto
9
Fotogalerie

Po vlně optimismu v důsledku půlení (halvingu) se mezi kryptospekulanty začal šířit strach. Hodnota bitcoinu ve čtvrtek odpoledne odepisovala sedm procent v reakci na zprávy, že virtuální mince vytěžené během prvního měsíce fungování bitcoinu změnily adresu. Vzhledem k tomu, jak málo bylo povědomí o tehdy začínající virtuální měně rozšířené, se část držitelů kryptoměny obává, že může jít o prostředky údajného tvůrce bitcoinu Satoshiho Nakamota. Nikdo jiný podle všeho nevlastní více virtuálních mincí.

Kurz bitcoinu se včera večer po zveřejnění informace na twitterovém účtu Whale Alert propadl k 9300 dolarům za virtuální minci, ve čtvrtek klesl o další tři stovky dolarů níže. Do oběhu se sice dala „jen“ čtyřicítka bitcoinů z roku 2009, sociálními sítěmi se však šířily obavy z toho, že to vše může být jen začátkem rozprodávání Nakamotova virtuálního jmění. Ten podle některých odhadů vlastní až milion bitcoinů z celkových 21 milionů, které na trhu jsou. Pokud by se jich rozhodl zbavit, na kurz virtuální měny by to mělo devastující účinek.

Celá situace však obsahuje mnohem více proměnných než faktů. Informace, že se do pohybu daly bitcoiny vytěžené v roce 2009, je zatím tou jedinou spolehlivě ověřitelnou. Tím spíše, když samotná entita Satoshi Nakamoto zůstává tajemná – jde totiž jen o pseudonym člověka či skupiny osob, která nejrozšířenější virtuální měnu na světě vytvořila. Přičemž uplynulých 11 let nenasvědčuje tomu, že by „Satoshi Nakamoto“ hodlal ze své anonymity vystoupit.

Někteří experti jako například partner společnosti Castle Island Venture Nick Carter tvrdí že podle dosavadních analýz informací v blockchainu o Satoshiho mince nejde.

Aby ale zůstaly věci ještě zastřenější, kvůli poloanonymní povaze bitcoinových adres nelze ani s jistotou určit, kam přesně čtyřicítka „prehistorických“ bitcoinů zamířila. Nemusí tak hned směřovat na burzu za účelem jejich prodeje.

Dohady o tom, kdo je ve skutečnosti Satoshi Nakamoto a co se svými mincemi hodlá (ne)dělat, patří ke koloritu debat kryptoměnových nadšenců. Ty neutichly ani poté, co se za Nakamota začal označovat Australan Craig Wright.

Své autorství bitcoinu ovšem dosud nedokázal přesvědčivě doložit. Jeho reputaci nesvědčí například ani skutečnost, že namísto původního bitcoinu mohutně podporuje jeho klon s přídomkem SV.