Kryptoměnová katarze zruinovala přes tisíc měn. Trhu může pomoci jen návrat chamtivosti

Krypto jako celek zažívá lehmanovský moment a některé projekty mohou zcela skončit.

Krypto jako celek zažívá lehmanovský moment a některé projekty mohou zcela skončit. Zdroj: Pexels

Pád kryptotrhu si za pouhé tři měsíce vyžádal zástupy krvavých obětí. Podle statistik portálu Coinmarketcap jen během posledních tří měsíců, po které se hroutil trh, připravilo své investory takřka o všechno dvanáct stovek mincí. Kupcům těchto kryptoměn a tokenů zůstal totiž před prázdninami v rukou v nejlepším případě jediný dolar z každých deseti investovaných, řada z nich ale přišla úplně o všechno. Globální trh přitom čítá něco přes třináct tisíc mincí, takřka desetina jmen na kryptotrhu tak během několika měsíců zmizela v propadlišti binárních dějin.

„Při tak masivním výprodeji, jaký vidíme dnes, obstojí rozumně jen mince s opravdu silnou značkou. To je něco, co investor, potažmo trh přece jenom ocení. Investoři se neuchylují ke kryptu jako k něčemu, co je nejstabilnější, ale naopak se při nejistotě trhu jako celku masivně stahují,“ zdůrazňuje kryptoměnový expert Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs s tím, že stabilita kryptoměnového trhu jako celku trpí skutečností, že investoři nevnímají mince jako účelovou součást konkrétních byznysových projektů, ale jen jako pouhé spekulativní entity.

„Význam use case (případ užití, seznam kroků, který definuje interakci mezi takzvanou rolí a systémem – pozn. red.) co se týče hodnoty zdaleka nemá ten dopad. Rozhoduje prostě spekulace, technická analýza, uvažování ve smyslu dobrého nákupu a prodeje,“ dodává Lamser. V desítkách případů trh vymazal během uplynulého čtvrtletí celou hodnotu mincí, z více než dvou set kryptoměn zbyl investorům z každého dolaru alespoň jeden symbolický cent.

„Blbá nálada“ na trhu přitom nesmetla z trhu jen okrajové kryptoměny. Zcela zásadním průšvihem byl široce medializovaný krach projektu Terra Luna, který znamenal pro investory ztrátu přes 40 miliard dolarů. Epicky krvavých příběhů bylo ale více.

Obchodované tokeny Chainbing měly například před třemi měsíci dohromady hodnotu na prahu dvou miliard dolarů. Od té doby investoři ztratili přes 1,8 miliardy dolarů, konkrétně kolem 93 procent investice. Ještě brutálnější ztráty čekaly kupce mincí Waves.

Bezmála šestimiliardová dolarová hodnota mincí na počátku dubna se scvrkla v částku kolem 500 milionů dolarů, investoři přišli o více než 90 procent. Takřka jeden a půl miliardy dolarů provařili na mincích Lido Dao či Harmony. Na prahu dvou miliard dolarů ztráty neboli více než devadesáti procentech hodnoty se ocitla i kryptoměna ze segmentu decentralizovaných financí Osmosis.

„V současnosti vidíme na trzích změnu likviditního režimu. Ta se samozřejmě dotýká i krypta. Vidíme odliv peněz z řady virtuálních mincí i projektů. Mnoho projektů v segmentu decentralizovaných financí bojuje s vážnými výpadky likvidity. Krypto jako celek zažívá lehmanovský moment a některé projekty mohou zcela skončit,“ zdůrazňuje ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Do budoucna budou podle něho investoři mnohem více zkoumat reálnou využitelnost kryptoprojektů. „V celém ekosystému tak nastane racionalizace a čistě spekulativní tokeny à la Dogecoin si již do investorských portfolií cestu nenajdou,“ varuje Pfeiler.

Poslední růstová fáze kryptoměn, která skončila spolu s letošním březnem, byla podle ekonomů doprovázena enormním uvolněním peněz do finančního systému. Centrální banky bojující se stále palčivější hrozbou inflace ovšem začaly zjara obracet směrem k utahování svých politik. K poklesu kryptoměn v posledních týdnech ovšem přispívá i výprodej dalších aktiv považovaných za riziková. To jsou například akcie mnoha technologických firem, které nevytvářejí zisk.

Americký akciový index Nasdaq kupříkladu od počátku roku přišel téměř o třicet procent a je téměř nejztrátovějším indexem na světě. Právě nálada trhu se přitom dědí z technologických akcií na kryptoměny. Cenové držáky přitom trh během epického pádu nenabídl ani na tradičních adresách. Ikonický bitcoin podržel za stejnou dobu své investory pohledem tržní hodnoty všech mincí na trhu jen ze 42 procent, ztratil tak více než polovinu.

„Pro řadu investorů je držba kryptoměn ztrátovější než držba nekrytých peněz, což byl jeden z nejpoužívanějších prodejních argumentů. Kryptoměnový trh se může zotavit, ale jen při růstu cen jiných dynamických aktiv, jako jsou kupříkladu akcie,“ říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Odborníci přesto nepřestávají být optimisty, nevyhnutelně prý znovu zvítězí investorská chamtivost. „Cyklus adrenalinu expanze, prudkého růstu zájmu o novinky a pak kontrakce a totální výprodej všeho jiného než archeokrypta, jak to vidíme dnes, se ještě nejspíš v pár obrátkách zopakuje,“ dodává Lamser.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub