Lukačovič si koupil českou kryptopeněženku, aby otestoval bitcoin

Jak si umělá inteligence představuje údajnou bitcoinovou sektu.

Jak si umělá inteligence představuje údajnou bitcoinovou sektu. Zdroj: Midjourney

Zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič vstoupil do další fáze svého tažení proti kryptoměnám. Přestože bitcoin a spol. označuje za Ponziho schémata, která prý připraví „investory“ o peníze, během čtvrtka si na Twitteru notoval s Markem Palatinem, spoluzakladatelem firmy SatoshiLabs. Ta vyrábí hardwarové kryptopeněženky Trezor. Lukačovič na sociální síti přiznal, že si jednu takovou také koupil, aby si ozkoušel, do jaké míry může bitcoin představovat řešení problémů současného peněžního systému.

Miliardář dříve označil členy bitcoinové komunity za příslušníky sekty a nechal se slyšet, že do kryptoměn nikdy neinvestoval. Ve čtvrtek však na Twitteru projevil smířlivý tón.

„Jestli je bitcoin řešení (myšleno pro stávající monetární systém – pozn. red.)? Fakt nevím. Budoucnost NIKDO nedokáže predikovat. Mimochodem koupil jsem si ten váš trezor, abych to otestoval,“ napsal Lukačovič Marku Palatinovi, kterého bitcoinová komunita zná pod přezdívkou slush.

Nač si dát pozor při investicích do krypta (video):

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Včera na podobné téma miliardář deklamoval, že považuje za nepravděpodobné, aby tak složitý problém typu inflace mělo tak jednoduché řešení jako bitcoin.

Zároveň své publikum na sociální síti, kde jeho příspěvky odebírá na šedesát tisíc sledujících, ubezpečoval, že je schopen změnit svůj názor během okamžiku, pakliže vidí dostatek kvalitních dat, důkazů, výzkumů či argumentů.

S Palatinem se Lukačovič shodl na přirovnání aktuálního peněžního systému k člověku závislému na heroinu. Podle zakladatele Seznamu je ovšem „tradiční“ systém v principu funkční.

„Myšlenka dynamického objemu peněz, která drží cenovou hladinu zboží konstantní, je dobrá. Přesně to od peněz očekáváte. Inflace do dvou procent je snesitelná, podporuje utrácení. To, že se to zvrhlo, je věc jiná,“ popisoval miliardář. Současný systém je podle něj zároveň značně sociální, podporuje růst, ale trestá spoření.

Bitcoin naopak funguje ve svém jádru protiinflačně, neboť počet nově vytvářených bitcoinů postupně klesá a nikdy nemá přesáhnout 21 milionů. Mimo jiné i vinou malé rozšířenosti kryptoměny však její kurz podléhá brutálním cenovým výkyvům. A to i v době, kdy většinu zemí světa trápí pádivá inflace. Před znehodnocením tradičních peněz měl přitom bitcoin podle svých zastánců držitele chránit.

Majitelé bitcoinu však často opakují, že největší zhodnocení svým držitelům virtuální měna přináší až v dlouhodobém horizontu. Současný cenový pád proto využívají k dokupování bitcoinu. Obecně mnoho členů bitcoinové komunity radí přistupovat k virtuální měně jako ke spoření a pravidelně „do ní“ odkládat fixní korunovou část.

Zastánci bitcoinu včetně Palatina jsou totiž přesvědčení, že standardní peníze už dávno neumožňují tvorbu dlouhodobých úspor, a spořivé jedince naopak trestají inflací. Kvůli své centralizované povaze navíc systém s ústřední rolí centrálních bank podle Palatina jen zabetonovává status quo. Řešením by údajně bylo oddělení peněz od státu.

„Současný, na inflaci založený systém jde jasně ve prospěch států a velkých hráčů. Chudé lidi udržuje v cyklu chudoby, protože jsou až poslední příjemci inflačních peněz,“ míní spoluzakladatel SatoshiLabs. „Řešením není budovat paralelní systémy (polis, alternativní měny). Řešením je, aby se mladí a schopní dostali do politiky, institucí a změnili to zevnitř,“ opáčil v debatě Lukačovič.

Lukačovič vystupuje proti bitcoinu a dalším kryptoměnám již delší dobu. Například již v srpnu roku 2021 označil držitele bitcoinu za verbálně nejagresivnější typ „investorů“ – v porovnání s držiteli akcií, zlata či majiteli nemovitostí. „Proč na internetu trollují twitterové účty stejně agresivně jako antivaxeři či proruští agenti? Já osobně je blokuji,“ uvedl tehdy podnikatel.

Ten mimo jiné argumentuje, že bitcoin nelze označit za investici, neboť prý negeneruje žádné cash flow. Stejný postoj zastává například zakladatel fondu Vltava Daniel Gladiš či spoluzakladatel skupiny Pale Fire Capital Jan Barta. Jejich kritické výstupy proti kryptoměnám Lukačovič často retweetuje.