Účetnictví přes Slack a nemorální hazard. Slyšení v Kongresu dodalo další munici proti exšéfovi FTX

Současný šéf FTX John Jay Ray III. během slyšení v Kongresu potvrdil řadu pochybení při fungování padlé kryptoburzy

Současný šéf FTX John Jay Ray III. během slyšení v Kongresu potvrdil řadu pochybení při fungování padlé kryptoburzy Zdroj: Reuters

V úterý uskutečnil Výbor pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů vyšetřování příčin kolapsu kryptoburzy FTX. Veřejného slyšení se měl zúčastnit i zakladatel FTX Sam Bankman-Fried, toho však krátce předtím na Bahamách na žádost amerických úřadů zadržela policie. Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) ho viní z podvodu. Investorům měl způsobit škodu ve výši téměř dvou miliard dolarů mimo jiné tím, že dostatečně neodděloval obchodní zájmy svých rozličných firem. Slyšení, kde promluvil současný šéf FTX John Jay Ray III, potvrdilo nejrůznější divoké historky o fungování padlé kryptoburzy.

Původně se měl prostřednictvím videohovoru připojit i zakladatel FTX Sam Bankman-Fried, kongresmani ale nakonec vyslechli jen Johne Jaye Raye III, bývalého likvidátora energetického kolosu Enron. Ten podle svých slov ještě nikdy neviděl tak masivní selhání a nedostatečnost korporátních kontrolních mechanismů jako u FTX.

„Případ FTX je unikátní v tom, že ve firmě neexistovalo nic jako uchovávání záznamů a účetních knih. Zaměstnanci řešili faktury a výdaje přes chatovací aplikaci Slack,“ pokračoval manažer, který je ve své funkci zhruba měsíc. Selhání korporátních mechanismů přiznal i Bankman-Fried.

Do médií předtím unikla psaná verze výpovědi, kterou měl někdejší miliardář poskytnout. Zakladatel FTX přiznal, že mezinárodní větev kryptoburzy neměla oddělení specializované na risk management. Bankman-Friedův hedgeový fond Alameda navíc tajně používal prostředky klientů FTX k obchodování na páku. Jako zástava sloužil token FTT, tedy digitální měna, kterou si FTX sama vydávala. 

Ray potvrdil, že o takové praxi nemůže být pochyb, neměla se ale primárně týkat americké pobočky FTX a jejích klientů. Celkově se podle jeho výpovědi může jednat o zhruba deset milionů poškozených uživatelů burz z impéria FTX.

Pět častých chyb při investicích do krypta. Podívejte se na video:

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Podělal jsem to. Pokud selžu v odškodnění našich klientů, selžu před sebou samým,“ chystal se vypovědět Bankman-Fried. „Loni měl můj majetek hodnotu dvaceti miliard dolarů, teď nemám nic. Kromě milující rodiny a jídla na talíři. Miliardám lidí na planetě se nedostává ani to,“ chtěl pronést na úvod. Měl ale připraveny i poznámky zaměřené více na byznys.

„Pokud vím, americká větev FTX zůstala solventní a nebýt zmrazení jejího majetku ze strany úřadů, dokázala by vyplatit vklady všech amerických klientů. Udělám ale vše pro to, aby se satisfakce dočkali i neameričtí klienti FTX. Znamenalo by to ale, že FTX International musí znovu začít fungovat jako kryptoburza a získat miliardy dolarů na dodatečném financování,“ myslí si Bankman-Fried.

„Navenek docházelo k rozlišování mezi FTX US a FTX International, ve skutečnosti ale nebylo možné uživatelská data obou entit vzájemně odlišit,“ vypověděl ve Sněmovně reprezentantů Ray. „To je důvod, proč problémy FTX začaly měsíce, ne-li roky před tím, než zbankrotovala,“ dodal manažer.

Těsně před svým krachem kryptoburza umožnila necelým dvěma tisícovkám uživatelů z Baham vybrat vklady v celkové výši téměř 100 milionů dolarů. V té době ale byli ostatní klienti FTX od svých účtů odříznuti, potvrdil současný šéf kryptoburzy během slyšení.

Případ FTX provázejí volání po přísnější regulaci kryptoměnového byznysu. Už po kolapsu virtuální měny luna se americká ministryně financí Janet Yellenová nechala slyšet, že je potřeba dostat obchodování s digitálními měnami pod větší kontrolu. 

„Kriticky důležité je, aby byly důsledně odděleny vklady klientů od investiční aktivity firmy a v případě kryptoburzy panovala vyšší míra transparentnosti,“ odpověděl Ray na dotaz, jaké regulatorní opatření by podle jeho názoru pomohlo podobným případům jako FTX předcházet.

Kolaps FTX stáhl dolů celý trh kryptoměn, pokles se nevyhnul ani bitcoinu:

Po pádu burzy FTX a s ní spojených firem podobné volání po důslednější kontrole kryptobyznysu zaznívá ještě silněji – a to i přes to, že kryptoburza alespoň částečně regulovaná byla, jak v rozhovoru pro E15 upozornil kryptoexpert Igor Pauer spolupracující s Wood & Company. Minimálně tedy americká část FTX registrovaná ve Spojených státech. Přesto nešlo o kontrolu srovnatelnou s tou, jaké podléhají například banky.

Zbytek byznysu Bankman-Frieda probíhal off-shore, FTX International měla registraci na Bahamách. Mezi menšinové akcionáře impéria FTX patřila i některá velká venture kapitálová jména. Například americká Sequioa podpořila Bankman-Friedův byznys částkou kolem 150 milionů dolarů. Do firmy investovaly i další fondy. Singapurský Temasek do ní vložil přes 200 milionů dolarů. Spálil se i americký BlackRock, jeho investice však byla oproti Temasku o řád nižší.