Zisky z těžby krypta padly k nule. Z grafických karet jsou místo zlatého dolu přímotopy

Jak si umělá inteligence Midjourney představuje těžbu etheru.

Jak si umělá inteligence Midjourney představuje těžbu etheru. Zdroj: Midjourney

Jak si umělá inteligence Midjourney představuje těžbu etheru.
Těžba kryptoměn přes grafické karty.
Těžba kryptoměn přes grafické karty.
Těžba kryptoměn přes grafické karty.
Jak si umělá inteligence Midjourney představuje těžbu etheru.
11
Fotogalerie

Týden od revoluční změny fungování Etherea se ukazuje, že odklon druhého nejdůležitějšího blockchainu od takzvané těžby má řadu vedlejších důsledků. Ethereum rázem snížilo svou spotřebu energie o 99 procent a teoreticky za rok ušetří tolik elektřiny, kolik spotřebuje Nový Zéland. Jenže výkon z grafických karet, které sloužily na mining etheru, se částečně přesunul na dolování jiných virtuálních mincí. Těžaři nicméně při zoufalém hledání finančně zajímavé alternativy zjišťují, že moc využití pro své kdysi drahé stroje nemají.

Těžba kryptoměn připomínala otevřený zlatý důl, kam mohl každý přijít zkusit si uloupnout trochu bohatství. Romantický popis možnosti zbohatnutí dostupné úplně každému se ale začal drolit kvůli masivnímu propadu kurzů kryptoměn. Posléze přišly i rostoucí účty za elektřinu. A nakonec i událost nazvaná The Merge, která ze dne na den ukončila závislost fungování Etherea a kryptoměny ether na takzvané těžbě, tedy výkonu běžících grafických karet.

Těžba se v případě druhé největší virtuální měny v řadě aspektů zásadně lišila od dolování bitcoinu. Zatímco jeho mining je už řadu let v domácích podmínkách prakticky nemožný – trh ovládly velké specializované firmy používající atypické počítače – na těžbě etheru mohli vydělávat i jednotlivci. Stačily jim k tomu grafické karty a distribuční sazby elektřiny, které jim nezruinovaly domácí rozpočet. Tyto vlastnosti mají podíl na tom, že se kolem miningu etheru a dalších altcoinů utvořila velmi rozmanitá komunita.

Bitcoin a těžba. Dominantní kryptoměnu se těžit přes grafické karty nevyplatí, přesto vzbuzuje otázky o své ekologické stopě. Odpovědi ve videu:

Agentura Bloomberg na začátku léta popsala, jak si 28letý překladatel žijící na Ukrajině vydělává miningem na nákup oblečení a dalších základních životních potřeb. Bloomberg zmínil i příběh argentinské důchodkyně, která tímto způsobem využívá svůj počítač k výraznému finančnímu přilepšení k penzi. A jistý kanadský univerzitní student si prý takto vydělal na motorku a nové auto.

„S koncem těžby etheru přijde velká finanční rána a téměř jistě i naprostá ztráta solidního zdroje příjmu,“ uvedl v červnu pro Bloomberg překladatel z Ukrajiny, který si přál zůstat v anonymitě kvůli obavám z toho, že by se mohl stát terčem zlodějů či únosců. Teď vychází najevo, že jeho obavy ze ztráty příjmu byly opodstatněné.

Těsně před The Merge šlo například přes online zprostředkovatele těžby NiceHash prodávat těžební výkon grafické karty GeForce RTX3080 za šestinásobek nynější sumy. Současná denní výnosnost těžby prostřednictvím NiceHash dosahuje v přepočtu zhruba deseti korun denně. Započítat je ale nutné i

náklady na elektrickou energii, které se sice mohou u každé domácnosti lišit, celková situace ale miningu nepřeje. Online kalkulačka profitability těžby Simplemining.net bere v potaz právě i ceny energií a například u těžby Ethereum Classic (zkratka ETC, neplést s Ethereem ani etherem) uvádí pro všechny rozšířené modely grafických karet jednu velkou nulu v kolonce denní ziskovosti.

Právě na ETC zkoušela řada kryptonadšenců přepnout své těžební stroje poté, co už nemohli dolovat ether. Celkový výpočetní výkon všech grafických karet, které byly v chodu kvůli ETC, ihned po The Merge skokově vzrostl na čtyřnásobek. Posléze však začal výrazně klesat s tím, jak těžaři zjišťovali, že žádný jackpot netrefili. Stále je však zájem o dobývání ETC zhruba dvojnásobně vysoký v porovnání se situací, kdy šlo ether ještě těžit, ukazují data portálu 2miners.com.

Mineři se ve zvýšené míře vrhli rovněž na těžbu digitálních mincí typu ravencoin či dogecoin. Ostatně populární služba NiceHash automaticky přesměrovává výpočetní výkon na ty coiny, které jsou zrovna nejvýnosnější. Nárůst těžby na jiných coinech ale zdaleka nekompenzuje množství výpočetního výkonu, které přechod Etherea na jiný způsob ověřování transakcí postavil mimo hru. I v českých facebookových skupinách lze proto stále častěji číst příspěvky ve znění „Prodat hráčům a za peníze koupit krypto“ nebo „Vypnuto. Jedu jen to, co topí“.

Někteří těžaři si svým výkonným hardwarem, který produkuje nezanedbatelné množství odpadního tepla, zkoušejí v chladnějších měsících přitápět. Jiní aspoň mohou využívat grafické karty k tomu, k čemu jsou původně určené: ke hraní počítačových her. Nadšenci do elektronické zábavy neholdující kryptoměnám proto současný cenový a těžební masakr vítají. Měl by přinést další snižování cen donedávna drahého a ne všude dostupného hardwaru. Pro některé těžaře zkrátka bude nejlepší volbou své grafické karty prodat, dokud mají ještě nějakou cenu, a to i v kontextu předevčírem nově představené  řady grafických karet RTX 40XX společnosti Nvidia. Zlevňování grafických karet bylo patrné ještě před The Merge, který nenastal nečekaně, ale po dlouhých letech vývoje a příprav.

V červenci byla například grafická karta Radeon RX 6800 XT v Česku k dostání za 26 tisíc korun, v únoru přitom stála podle produktového vyhledávače Heureka o 13 tisíc víc. Obdobná situace je patrná u karty MSI GeForce RTX 3080 Ti GAMING X TRIO 12G, která před půl rokem vyšla v průměru na 44 tisíc korun a momentálně je k dostání za necelých 33 tisíc.

Česko, respektive celá Evropa, ovšem přestala být vhodným místem k miningu ještě před radikální změnou fungování Etherea. „Registrujeme zvýšenou poptávku po přesunu strojů z Česka do našich hostingů ve Spojených arabských emirátech nebo v USA, kde jsou ceny energií stále velmi nízko, protože nejsou tak citlivé na válku na Ukrajině,“ uvedl koncem srpna Jakub Hlavenka, výkonný ředitel společnosti 2bminer.com, která zprostředkovává těžbu krypotměn na klíč.

Takzvaná těžba kryptoměny označuje proces, kdy je využíván výpočetní výkon počítačů k řešení ve své podstatě primitivních matematických úloh, jejichž vyřešení je nutným předpokladem k potvrzování kryptoměnových transakcí. Za to dostávají provozovatelé těchto počítačů odměnu v podobě určitého množství mincí dané kryptoměny. Těžba je ale zároveň relativně energeticky a finančně náročná tak, aby se teoreticky nemohla vyplatit nikomu, kdo by chtěl její principy zneužít. Například k neoprávněnému „přepisování“ blockchainu, tedy obdobě účetní knihy, kde jsou zapsány všechny transakce s danou virtuální měnou.

Jak si těžbu kryptoměn představuje umělá inteligence a jak vypadá ve skutečnosti, podívejte se: