AVALON = plzeňská cena Stavby roku

Za architektonicky vydařený první krok k proměně severozápadní části centra Plzně označila kancelářský areál AVALON Business Center porota soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2007.

V kategorii Rekonstrukce budov získal AVALON, respektive architekti ze studia Arch. Design a developerská společnost Acred, hlavní cenu. Stalo se tak v době, kdy jsou velmi aktuální témata revitalizace měst, regenerace brownfieldů a konverze průmyslových objektů. Právě AVALON vznikl částečnou přestavbou bloku tiskařských závodů Typos v Plzni. Viz www.avalonbc.cz. „Společně s architekty jsme se snažili vtisknout této části centra Plzně nový impulz, který by zahájil její proměnu. Nejen navenek, ale také ve vnímání obyvatel a návštěvníků Plzně,“ říká Petra Caineová, manažerka Acred.

AVALON, který byl loni otevřen mezi ulicemi Husova a Poděbradova, má kapacitu 10 500 m2 kanceláří a 4500 m2 prostor pro obchody, restaurace, fitness a další aktivity. V objektu sídlí společnosti, jako ABB, AWD, HAY Management, Provident, Skřivánek, Nejvyšší kontrolní úřad a další významní nájemci se chystají do AVALONU v průběhu jara a léta. Realitními agenty jsou DTZ a MIPA.

Návrhem architektů Jaroslava Dokoupila a Petra Hovořáka vzniklo mezi pětipatrovými kancelářskými objekty nádvoří se zelení, odpočinkové plochy či prostor pro venkovní sezení v restauraci. Nájemci i návštěvníci AVALONU si pochvalují jak příjemné zázemí, tak světlé a prostorné kanceláře s flexibilním uspořádáním.

Za pozornost stojí zejména prostory nejvyššího podlaží s terasami. Ty ocenila i porota soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2007. „Mimochodem jsou z nich zajímavé výhledy a jejich velkorysé ozelenění patří k chvályhodným počinům investora,“ uvedla předsedkyně poroty ing. arch. Anna Hostičková. „… Avalon se stane živým čtvrťovým centrem a naplní své poslání, předurčené mu jménem - podle keltské mytologie jde totiž mimo jiné o přístav duší.“