Cestovatelé se potkají na Caminos

Objet většinu světa ve třech dnech. To nabízí cestovatelský festival Caminos. Jeho hlavní hvězdy přiletí z Francie.

Na celý víkend se promění karlovarské kino Drahomíra v místo, kde lze vyslechnout množství zážitků a dobrodružství z Evropy, Asie, Ameriky a Afriky. Návštěvníci se s nimi seznámí v celkem osmnácti přednáškách, besedách a promítáních.
Manželé Sonia a Alexandre Poussin jsou hlavními hosty festivalu. Přijedou promítnout svůj film Africa Trek a vyprávět o svém neuvěřitelném pěším putování napříč Afrikou, které trvalo tři roky.
„Dušan Porada jim spontánně napsal a manželé odepsali, že velice rádi přijedou. Jezdí s přednáškami o téhle cestě po celém světě, napsali o ní dvě knihy. V Čechách ale dosud nikdy nebyli. Spojili jsme se s televizní stanicí Travel Channel a ta nám sponzorsky poskytla film Africa Trek,“ vysvětluje Jaroslav Machek ze společnosti Caminos, která festival pořádá. Jejím členem je i Dušan Porada.

Atapana promluví o Mayích

Hvězdným hostem festivalu bude rovněž Mnislav Atapana Zelený, bývalý český velvyslanec pro Kolumbii a Ekvádor, antropolog a uznávaný odborník na Jižní Ameriku, který přijede se synem Markem. Atapana, který toto jméno dostal při adopci amazonským kmenem Jawalapitiů, navštíví festival už potřetí.
„On nechce moc na festivaly jezdit, ale před třemi roky jsme byli první, komu na festival kývl. Nějak jsme mu padli do oka. Letos pana Zeleného jmenujeme čestným členem festivalu,“ přibližuje Machek.
Festival je pozoruhodný faktem, že jej před čtyřmi lety začali organizovat zdejší nadšenci-cestovatelé. Od počátečního amatérského zápalu snahy podělit se o zážitky a zprostředkovat je zájemcům dokázali během krátké doby vybudovat kvalitní akci nabitou zajímavými lidmi. Cestovatelé z celé republiky se dnes sami hlásí se zájmem na festivalu vystoupit.
Mnislav a Marek Zelení festival zakončí cestopisně-archeologickou přednáškou o světě středoamerických Mayů.

Ztracené jezero

Na festivalu po loňské premiéře bude i letos nadace Člověk v tísni, která přiblíží své působení na Haiti po letošním tragickém zemětřesení. Stejně jako loni bude organizace v předsálí nabízet ve stánku různé předměty, výtěžek z prodeje je určený pro lidi v Namibii.
Festivalový program nabídne také varující dokument španělské režisérky Isabel Coixet o rychlém vysychání Aralského jezera ve Střední Asii. Neodvratitelné vyschnutí jezera je jednou z nejzávažnějších přírodních katastrof dnešní doby. Dokument Aral. The Lost Sea letos oficiálně představil filmový festival v San Sebastianu.

PROGRAM:

PÁTEK 5. LISTOPADU 17.00 Rumunsko - Putování za přírodními skvosty Karpat - Bára Mykisková a synové Vojta a Mojmír 18.30 Malajsie a Filipíny s miminkem - Lukáš Synek 20.00 Galapágy - Na návštěvě v prehistorickém světě - Jirka George Karbus 21.30 Aral. The Lost Sea - premiéra španělského dokumentárního filmu SOBOTA 6. LISTOPADU 9.00 Island 2010 - Ostrov ohně a ledu - Jaroslav Rejcha 10.30 Kolumbie - Jak se tam žije - Dušan Porada ( Caminos ) 12.30 Polynésie - Západní Samoa - Eva Palátová 14.00 Plavby sebevrahů - Na balzovém voru přes Pacifik- Miroslav Náplava 15.30 Zemětřesení na Haiti - Člověk v tísni 17.00 Trabantem napříč Afrikou 2009 - Dan Pribáň 18.30 Afrika Trek - Sonia a Alexandre Poussin NEDĚLE 7. LISTOPADU 9.00 Indonésie - Země chrámů a sopek - Stanislav Hořínek 10.30 Litva - Na kole do neznáma - Martin Stiller 12.00 Skialpinismus v Arktidě - Špicberky, Island - Robin Baum 13.30 Wild Russia - Kavkaz - dokumentární film z produkce National Geographic 14.30 New Orleans - Kolébka jazzu - Martin Mykiska 16.00 Patagonií na kole - Cesta na konec světa - Lucie Kovaříková, Michal Jon 17.30 Freo - Z africké džungle do srdce Evropy - Petr Kašpar 19.30 Odkaz Mayského světa 1969 - 2009 - konec světa 2012? - Mnislav ( Atapana ) a Marek Zelení