Děti vyzkoušely nový bazén jako první

Nové kohoutovické aquacentrum už napustilo vodu. Sedmička byla u toho, když ji vyzkoušeli první plavci.

Úplně prvními Brňany, kteří se vykoupali v novém aquacentru v Kohoutovicích, byla šestiletá Tamara Opletalová a o rok starší Filip Aujeský (na snímku). Žáky základní školy Chalabalova, která s aquaparkem sousedí, doprovodila Sedmička až do vody. „Týjo, to je tedy něco!“ komentovaly děti prostornou halu s bazény. Dostat se do plavek a vody jim trvalo pár vteřin. V bazénu se ale příliš neohřály. Den po napuštění měla voda jen patnáct stupňů. „Nemůžu se dočkat, až bude teplejší,“ drkotala zuby Tamara Opletalová.

Ostatní lidé se v bazénu vykoupou až v půlce dubna. „Plavecký bazén se šesti drahami měří dvacet pět metrů. S hloubkou dva metry je vhodný pro vodní pólo i aquabely. Druhý bazén zaujme organickými tvary, nebo vodním hřibem a lůžky s perličkovou masáží i divokou řekou,“ uvedla mluvčí architektonického studia K4 Jana Peřinová. Kohoutovický aquapark má v Brně jako jediný krytý bazén tobogan. Dlouhý je osmdesát metrů a částečně se vine mimo budovu. Dominantou bazénu je vyvýšená vířivka s výhledem do celé haly. „V areálu je také suchá i parní sauna, ale i fitness centrum a masáže,“ uvedla Peřinová. Na střeše je navíc letní terasa s bazénem a výhledem do Libušina údolí.

„Originální je hlavně zastřešení bazénové haly. Tvoří jej devět zaoblených prvků, které mohou připomínat články pásovce,“ uvedla Peřinová.

Dostavby bazénu si starosta Kohoutovic Jiří Zorník cení. „Je dobře, že se podařilo návrh školního bazénu dovést do podoby aquacentra konkurujícího aquaparku ve Vyškově,“ uvedl Zorník. Před pěti lety odhadl tehdejší místostarosta Kohoutovic Ladislav Macek cenu školního bazénu na 50 milionů korun. Myšlenka aquacentra cenu zvedla. Zprvu na 130 milionů, začátkem roku 2008 už na 191 milionů korun. „Konečná cena je 216 milionů korun. Když už se staví, tak ať je tu vše. Třeba pro požadavky závodního plavání jsme prohloubili a rozšířili bazén,“ říká současný náměstek primátora Ladislav Macek.