Developerům mohou pomoct družstevní záložny

Černé prognózy ohledně krize hospodářské, a tedy i developerské a realitní, na nás útočí ze všech stran. Developeři zápasí s neochotou bank půjčovat jim peníze na jejich projekty. Podle místopředsedy představenstva družstevní záložny WPB Capital Martina Rudolfa však existují i jiné možnosti získat finanční prostředky na projekty - kampeličky.

[file:2926:small:left]

Developerské projekty se v době krize poněkud zastavily. Jak často využívají právě tito podnikatelé či investoři financování ze zdrojů družstevních záložen?

Musím konstatovat, že se na nás obracejí zájemci stále častěji, neboť velké banky plošně zpřísnily pravidla poskytování úvěrů. My se ale pružně a individuálně snažíme posoudit jednotlivé projekty a také se podle potřeby přizpůsobit požadavkům financování. Můžeme například nabídnout individuální splátkový kalendář a další varianty financování.

K jakým projektům se takové úvěry nejčastěji využívají?

Specializujeme se především na předdeveloperské financování, tedy od koupě pozemku až po jeho zhodnocení - vybudování inženýrských sítí a přípravu k zahájení developerské výstavby. Druhou alternativou je pomoc při financování určeného na dokončení developerského projektu.

V čem je výhoda družstevních záložen oproti klasickým bankovním domům, které se do financování v oblasti realit příliš nehrnou?

Výhodou družstevních záložen oproti bankám je především pružnost, rychlost, individuální posouzení každé jednotlivé žádosti a přizpůsobení financování konkrétním potřebám žadatele. To znamená, že ve většině případů respektujeme specifika projektu.

Co byste investorům z této oblasti do budoucna při úvěrové politice doporučil?

Důležité je, aby žadatel o úvěr přišel za námi už při přípravě projektu nebo při vznikajících potřebách dofinancování svého projektu. Když už jsou problémy v akutním stadiu, je celý proces schvalování úvěrů komplikovanější a hlavně se prodražuje. Ale pravdou je, že i v tomto případě dokážeme našim klientům pomoci. Takže jednoduše řečeno, v případě zajímavého projektu v podstatě dlouho neváhat.