Domy hrůzy hyzdí centra měst v kraji, radnice jsou skoro bezmocné

Buď jsou na vině majitelé, anebo úřednická mašinerie. V centrech měst severní Moravy chátrají památky.

Od hlavy k patě vás oblékne Módní dům Ostravica. Takové bylo motto nejluxusnějšího obchodního domu v Ostravě. Dnes je však slavný palác módy opuštěný a chátrá. Nicméně příznivci jeho historie se s tím nehodlají smířit. Sepisují petici, kterou podepsalo už přes pět tisíc lidí. Demonstrují, píší na všechny strany. Otázkou ovšem je, zdali jim to bude k něčemu platné.

„Nechceme, aby se Ostravica připojila k dlouhé řadě případů, kdy město selhalo v péči o ochranu památek a ustoupilo divokým developerským zájmům. Příkladů je víc než dost. Jako na nejvíce alarmující lze vzpomenout například na jatka,“ říká další člen petičního výboru Ondřej Polanský. S odkazem na chátrající areál někdejších městských jatek, který je rovněž kulturní památkou.

Ostravici postihuje devastace již řadu let od doby, kdy jej předchozí firma opavského podnikatele Kamila Kolka hodlala rekonstruovat. Bohužel bez stavebního povolení a bez projektové dokumentace. Dělníci dost neopatrně vybourali nosnou zeď protkanou komínovými průduchy, a zapříčinili tím přetížení rohového pilíře. Propad tří pater se nedal odvrátit. Kolem celé havárie pak vznikla celá řada konfliktů, mediálních přestřelek. Nakonec se celý objekt, který se skládá ze tří domů, dostal v roce 2008 do rukou pražské firmy Amadeus Real. Ta jej už delší dobu hodlá opravit a spojit s nově budovaným multifunkčním centrem na náměstí Edvarda Beneše.

Jenže zároveň zvažuje možnost, že nechá opravit pouze prostřední část. Nárožní budovu bývalé Živnobanky chtějí majitelé firmy vyškrtnout ze seznamu kulturních památek, a dokonce zbourat. To ale vyvolalo bouři nevole ze strany občanského sdružení, které chce kompletní Ostravici zachránit.

„Společnost během řízení deklarovala zájem budovy zachovat a začlenit do nového komplexu nákupního centra, které hodlá na těchto pozemcích postavit. Skutečnost je však zcela opačná,“ prohlašuje tiskový mluvčí petičního výboru Lukáš Černohorský.

Zruší město kupní smlouvu?

Firma podle něho nejeví o budovy zájem. Aktivisté navíc tvrdí, že vše se děje za tichého souhlasu ostravských radních. Součástí petice je také požadavek na odstoupení města od smlouvy na prodej pozemků na náměstí Edvarda Beneše, který podle petičního výboru proběhl za nestandardních podmínek. „Pozemky totiž město prodalo investorovi na splátky, bližší detaily smlouvy však nejsou zatím známy,“ poznamenává Černohorský.

Autoři petice zároveň dokonce požadují, že pokud se nepodaří přesvědčit vlastníka ke spolupráci, má město Ostrava opravit budovy samo a částku pak po vlastníkovi požadovat.

Vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu, kterému magistrát svěřil pozemky, kde má stát nové obchodní centrum, zdá se, nářky aktivistů vyslyšelo.

Radní se totiž v lednu tohoto roku rozhodli neudělit společnosti Amadeus Real souhlas se stavbou. „Vlastníka jsme požádali o doložení veškerých opatření, která provedl, aby zabránil devastaci objektu a o vyjasnění řešení statické a dynamické dopravy,“ vysvětluje místostarostka Petra Bernfeldová. Ta zároveň vyjádřila obavu, že investor nakonec oplotí pozemek, vykácí vzrostlé stromy, nechá domy zchátrat a pozemek nabídne k prodeji.

„Chceme zabránit zániku chráněné památky. Vedeme další jednání s magistrátem i společností Amadeus Real,“ dodává místostarostka.

Ostravica byla prý pouze prostřední dům

Zástupci developerské společnosti s médii příliš nekomunikují. Před nedávnem jen právní zástupce firmy Jan Petřík vydal pro ČTK prohlášení, že projekt počítá s nahrazením nárožní budovy. Podle několika posudků totiž reálně hrozí, že se zřítí. „Projekt počítá s citlivou obnovou bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia i obnovou historicky velmi cenného schodiště,“ prohlašuje Petřík.

Iniciátory petice osočil, že zneužívají značku bývalého obchodního domu, když tvrdí, že jej vždy tvořil blok tří budov. „Obchodní dům byl zejména v prostřední části bloku a tuto část chceme zachovat,“ slibuje Petřík.

Bývalý bankovní dům nebyl podle něj nikdy součástí obchodního domu Ostravica-Textilia, ačkoli to nyní tvůrci petice prohlašují. Se zapojením bývalého bankovního domu do projektu investor nepočítá, a to hlavně kvůli jeho špatnému technickému a statickému stavu. „Objekt je památkově chráněný, ale památková ochrana není dostatečně vyřešená. Rozhodnutí o zařazení mezi památky obsahuje pouze jednu větu zdůvodnění památkové ochrany, která odkazuje jen na prvky na fasádě objektu,“ vysvětluje Petřík. Společnost nyní bude jednat s úředníky ministerstva kultury, aby definovali, co chtějí na budově chránit. A tím se developeři pak budou řídit.

Aktivisty ovšem Petříkovo vyjádření jen podráždilo. S jeho tvrzením, že bankovní dům nebyl nikdy součástí Ostravice, ostře nesouhlasí a považují ho za matení veřejnosti. A dokládají to historickými důkazy o jejich vzájemném propojení již od šedesátých let minulého století.

Stejně tak narážejí na Petříkův argument, že nárožní budova je pod památkovou ochranou jen kvůli fasádě. „Znamená to neznalost problematiky ze strany advokáta Petříka a majitelů kulturních památek. Budovu ministerstvo prohlásilo za kulturní památku jako celek. Pokud by architektonickou hodnotu jako celek neměla, nikdy by k tomu nedošlo,“ poznamenává Černohorský.

Každopádně iniciátoři petice podle svých slov nehodlají ze svých pozic ustoupit. Zda to však pomůže opravě kdysi známého módního domu, je krajně nejisté až nepravděpodobné.

V Karviné stavbu zablokovali úředníci

Evergreeny v podobě zchátralých budov v centru má ovšem téměř každé město v kraji. Na karvinském Masarykově náměstí lidé už řadu let procházejí kolem komplexu opět tří budov, které chátrají podobně jako Ostravica.

Původní plány společnosti Peminvest, která objekty vlastní, přitom byly smělé. Domy zrekonstruovat a v jednom z nich vybudovat penzion pro seniory, další prostory pronajmout. Jenže majitelé jiných domů na náměstí dostali strach, že by stavební úpravy mohly narušit statiku jejich nemovitostí. A tak začala úřední mašinerie, která vyvrcholila předáním celé agendy z karvinského stavebního úřadu na havířovský. Údajně kvůli podjatosti.

Mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová k tomu před dvěma lety uvedla, že samospráva nemá pravomoc zasahovat do kompetencí státní správy, kterou stavební úřad zastupuje. „Postoj stavebního úřadu ve věci těch tří domů na náměstí považuje od počátku za ryze účelové a zbytečné a může se jen ptát, komu slouží,“ řekla Swiderová, podle níž vedení radnice nemůže takovému zdržování zabránit.

„Majitel všech domů nakonec uspěl i s odvoláními. Na jeden dům už je vydané stavební povolení. Na další dva to je otázkou dnů, týdnů,“ dodává Swiderová nyní čerstvě. Členka představenstva společnosti Eva Trotter, která by se k aktuální situace mohla vyjádřit, v současné době přebývá v USA. Nicméně z jejího dřívějšího prohlášení pro Karvinský deník lze usuzovat, že společnost spustí rekonstrukci téměř okamžitě po definitivním vyřízení všech formalit. „Uzavřené již máme smluvní vztahy s několika budoucími nájemci,“ nechala se slyšet už před půldruhým rokem.

Střed Opavy zase hyzdí objekt bývalé porodnice, kterou městu za volnou základní školu a za doplatek přepustil Moravskoslezský kraj. Původní plán radních byl, že by z porodnice měl vzniknout penzion pro důchodce. Jenže chybějící finance nakonec přinutily smělou vizi zamést pod koberec. Do budovy se pak začali stahovat bezdomovci a drogově závislí. I tento příběh má ale stejně jako ten karvinský, zdá se, šťastný konec. Zastupitelé města totiž rozhodli na svém únorovém zasedání o prodeji budovy i s pozemky.

„Na základě výběrového řízení se novým majitelem stal podnikatel Miroslav Glos. Zaplatí městu za tento objekt více než dvacet milionů korun, hodlá zde vybudovat domov pro seniory,“ informuje tisková mluvčí Lada Dobrovolná.

Magistrát nemůže nic dělat, vše je dle zákona

Frýdek-Místek takové štěstí mít zřejmě nebude. Tamní frýdecké náměstí už řadu let „zkrášluje“ budova, která vystřídala mnoho vlastníků, aniž by se jediný z nich pokusil ji opravit. Magistrát ještě v loňském roce jednal se zástupci firmy Copper-House, která dům vlastnila. Firma přislíbila, že v roce 2011 v domě vymění okna a letos získá novou fasádu. Jenže podle posledních informací objekt opět změnil majitele.

„Nyní patří paní z Frýdlantu nad Ostravicí, vlastník objektu je v současné době nezastižitelný,“ krčí rameny mluvčí města Jana Matějíková. Podle nařízení stavebního zákona vlastník objekt zabezpečil, aby neohrožoval zdraví a bezpečnost občanů. „Dále s kulturní památkou nic nedělá a nechává ji chátrat. Magistrát nemůže majitele donutit k nápravě, zákon mu to neumožňuje,“ uzavírá s povzdechem Matějíková.